Un preot evlavios şi un dirijor talentat - Părintele Constantin Drăguşin (1931-2014)

Data: 30 Iunie 2014

Am aflat cu în­tris­tare despre tre­­ce­rea din această via­ţă, în seara zilei de 28 iunie 2014, a vred­nicului de pomenire Părinte Constantin Drăguşin, preot, profesor, dirijor şi compozitor.

Părintele Constantin Dră­gu­şin s-a născut la data de 24 iulie 1931, în comuna Bas­co­vele, ju­deţul Argeş, ca al doilea fiu dintre cei cinci copii ai preotului Nicolae Drăguşin şi ai soţiei sale Elena Drăguşin. După absol­vi­rea claselor ciclului primar, la Şcoa­la din satul Drăgoleşti, a început studiile teologice la Seminarul din Râmnicu-Vâlcea (1942-1946) şi continuând la Curtea de Argeş (1946-1948), apoi, în l948 după desfiinţarea Se­minariilor, şi-a terminat stu­diile preuniversitare la Liceul Teoretic din Curtea de Argeş, absolvind li­ceul în iunie 1950. A continuat studiile universitare la Insti­tu­tele Teologice din Sibiu şi din Bucureşti (1950-1954), desă­vâr­şindu-şi studiile teologi­ce superioare la Cursurile de Doc­torat (Magisteriu), tot la Bu­cu­reşti (1954-1957), studii în­che­iate cu „examenul aprofundat de admisibilitate“ pentru pre­gătirea tezei de doctorat. De asemenea, a studiat teologia la Institutul Ecumenic de la Bo­ssey - Elveţia (în perioada 1962-1963). Între anii 1968 şi 1972 a urmat cursurile de pregătire muzi­ca­lă superioară, la Conser­va­to­rul „Ciprian Porumbescu“ din Bu­cureşti, secţiile „Profesori de muzică“ şi „Dirijori de cor“. Titlul de „Doctor în teologie“ l-a ob­ţi­nut în anul 1999, susţinând teza de doctorat intitulată: „Pravila cea Mare - studiu istorico-ca­no­nic“, lucrare elaborată sub în­dru­marea Preotului Profesor Liviu Stan şi a discipolului acestuia, Arhidiaconul Ioan Floca, pro­fesor de Drept Canonic la Fa­cul­tatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu.

În perioada studiilor teologi­ce, Părintele Constantin Dră­gu­şin a avut şansa să cunoască mari personalităţi ale Teologiei ortodoxe româneşti din secolul XX, iar în perioada studiilor la Conservator, a urmat cursurile marilor maeştri ai învăţământului muzical românesc din acea vreme.

Tânărul teolog Constantin Drăguşin s-a căsătorit în anul 1962 cu Ana Georgescu, profesoară de matematică. Bunul Dumnezeu a binecuvântat că­să­to­ria lor cu doi copii: Cristian, in­giner electronist, şi Irina, cibernetician.

În anul 1967 a fost hirotonit preot de vrednicul de pomenire Patriarh Justinian Marina. A slujit la Biserica „Sfântul Ioan Bo­tezătorul“ din cartierul bucureştean Ferentari, din anul 1988 până în anul 1996, când a fost transferat la Biserica „Po­deanu“, de pe strada Dornei, din Bucureşti.

Părintele Constantin Dră­gu­şin a îndeplinit funcţiile de: pe­da­gog şi profesor de muzică la Se­minarul Teologic din Bu­cu­reşti (1957-1961); asistent la Institutul Teologic din Bucureşti (1961-1968); „organizator de concerte“ la Filarmonica „Geor­ge Enescu“ din Bucureşti; profesor la Liceul de Muzică „George Enescu“ din Bucureşti (1972-1984); şef de serviciu şi redactor-şef adjunct la Editura Insti­tu­tului Biblic şi de Misiune al Bi­se­ricii Ortodoxe Române. În anul 1993, a devenit membru al Uniunii Compozitorilor şi Mu­zi­cologilor din România.

Între anii 1959-1972 şi 1984-2009, Părintele Constantin Dră­guşin a fost dirijor al Coralei „Nicolae Lungu“ a Patriarhiei Ro­mâne, formaţie corală de pres­tigiu, cu care a întreprins, mai ales între anii 1986 şi 2001, tur­nee artistice în ţară şi în stră­inătate.

Ca semn de aleasă preţuire pen­tru truda sa de o viaţă în­trea­gă (peste 50 de ani) în slujba Bisericii strămoşeşti şi în special pentru activitatea sa rodnică la pu­pitrul Coralei „Nicolae Lun­gu“, de care a fost legat sufle­teş­te, în Duminica Floriilor din anul 2009 (12 aprilie), i-am acordat personal Părintelui Profesor Constantin Drăguşin rangul de iconom stavrofor şi ordinul Cru­cea patriarhală - ediţie nouă, cea mai înaltă distincţie a Pa­tri­ar­hiei Române. Atunci, l-am în­cre­dinţat pe părintele profesor că, prin ucenicii săi pe care i-a pregătit, va fi continuată tra­di­ţia corală bisericească în Ca­te­dra­la Patriarhală şi, astfel, această formaţie corală va con­sti­tui, mereu, un etalon în interpretarea răspunsurilor liturgice, pentru toate corurile din Bi­se­rica noastră.

Părintele Constantin Dră­gu­şin a avut o rodnică activitate pas­torală şi academică, a fost un preot evlavios şi un dirijor talentat, fiind iubit şi apreciat de cre­dincioşi, de elevii şi ucenicii săi pe care i-a iniţiat în tainele mu­zicii bisericeşti. El şi-a arătat dra­gostea faţă de Mântuitorul nos­tru Iisus Hristos şi de Bi­se­rica Sa, atât prin slujirea la Sfân­tul Altar, cât şi prin activi­ta­tea sa de promovare a muzicii bisericeşti.

La acest ceas de vremelnică despărţire, întru aşteptarea În­vi­erii de obşte, cu părintească dra­goste, ne îndreptăm gândul spre familia îndurerată, precum şi spre cei care l-au cunoscut, îndemnându-i pe toţi să păs­tre­ze mereu viu în sufletul lor chipul luminos al Părintelui Profesor Constantin Drăguşin.

Ne rugăm Preamilostivului Dumnezeu să aşeze sufletul său în ceata slujitorilor Lui şi să-i dăruiască odihnă în lumina, pa­cea şi iubirea Preasfintei Treimi.

Veşnica lui pomenire din neam în neam!

Cu părinteşti binecuvântări şi condoleanţe pentru familia în­durerată,

† Daniel
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

Mesaj transmis la slujba de În­mor­mântare a Părintelui Profesor Constantin Drăguşin, fost di­ri­jor al Coralei „Nicolae Lungu“ a Pa­tri­arhiei Române, preot slujitor la Bi­se­rica Podeanu, Protopopiatul Sector 1 Capitală, luni, 30 iunie 2014.