Uniţi sub binecuvântarea Maicii Domnului „Prodromiţa”
Sunt paşnici, cu simţul umorului şi mereu îndrăgostiţi de frumuseţea vieţii. Cei mai mulţi au bâjbâit în bezna păcatelor grele, dar astăzi se bucură de lumină. Şi-au schimbat vieţile datorită părintelui duhovnic, arhimandritul Ciprian Grădinaru, eclesiarh al Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului. Cine poate şti numărul celor bolnavi şi fără speranţă care şi-au sprijinit capetele pe umărul Maicii Domnului „Prodromiţa” („Înaintemergătoarea”) înainte de a vorbi cu povăţuitorul de suflete? Măicuţa sigur ştie. Ea este Stăpâna acestui loc, unde credincioşii vin anual, la 12 iulie, să o sărbătorească cu mare bucurie.
Până mai ieri, un bătrân a hoinărit pe străzi, murdar, flămând, însingurat. În acelaşi timp, un tânăr a fost abandonat de familie, din cauza alcoolului de care devenise dependent. Într-o clinică din Capitală, o femeie, mamă şi soţie, trecută de 40 de ani, a rămas fără replică în faţa diagnosticului dat de medici: cancer. Aici un plâns amar, dincolo, într-o clădire cochetă de birouri, s-a auzit un râset de satisfacţie la încheierea cu succes a unei afaceri. Era tot o femeie. Bogată, realizată, cu familie, dar cu inima suferindă, goală, poate la fel de goală ca aceea a femeii cu cancer. Astăzi, toţi aceşti oameni nu mai sunt cei de odinioară. Trăiesc vieţi noi, vindecate de patimile care le-au robit sufletele. Sunt mai liberi ca niciodată, pentru că au descoperit credinţa, nădejdea şi dragostea prin duhovnicul Ciprian Grădinaru. Asemenea lor sunt zeci şi zeci de fii duhovniceşti din ţară şi străinătate ai părintelui arhimandrit. Toţi au prins drag de Maica Domnului „Prodromiţa”, a cărei icoană, în mărime naturală, este aşezată în Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului, alături de moaştele Sfântului Ioan Gură de Aur. Prezenţa Maicii Domnului în acest sfânt locaş este o bucurie neîntreruptă, care atinge cote înalte în data de 12 iulie. Flori dintre cele mai alese împodobesc icoana făcătoare de minuni şi biserica toată. Dar cea mai impresionantă este evlavia oamenilor. Cu prunci şi copii în braţe vin să o cinstească pe Cea mai iubită dintre mame.
A doua şansă
„Ca marea majoritate a celor de la paraclis, am trecut şi eu, la un moment dat, printr-o cumpănă a vieţii. O prietenă m-a adus la părintele Ciprian, în septembrie 2011, cu câteva zile înainte de sfinţirea bisericii. Era cel mai luminos şi mai călduros sfânt locaş în care păşisem vreodată. Timpul a trecut. Am rămas lângă părintele, care mi-a devenit duhovnic, şi m-a ajutat să mă nasc sufleteşte. Aceasta este adevărata viaţă. Ceea ce am trăit înainte a fost o iluzie. De asemenea, aici mi-am cunoscut soţul. Iniţial, am fost foarte buni prieteni, nici nu ne gândeam că ne vom căsători vreodată, dar aşa a rânduit Dumnezeu lucrurile că până la urmă ne-am hotărât să ne căsătorim”, vorbeşte cu voce caldă Cristina Prună, o mămică tânără, care îşi ţine pruncul în braţe, pe drăgălaşul Ioachim. Micuţul va avea cu cine să se joace când va creşte, deoarece curtea aşezământului de rugăciune de lângă şantierul Catedralei Mântuirii Neamului e plină de copii. Sunt pruncii tinerilor care şi-au întors faţa către Cel de Sus datorită răbdării şi blândeţii părintelui arhimandrit, duhovnicul lor, de la care au primit binecuvântarea, la momentul potrivit, de a-şi întemeia familii.
Soţul Cristinei, Dan Prună, un om activ şi mereu pregătit să dea o mână de ajutor la nevoie, mărturiseşte că viaţa i s-a schimbat în ziua când a intrat pe poarta bisericuţei din Dealul Arsenalului: „M-am spovedit părintelui, am făcut ascultare şi am observat cum toate problemele au început să se rezolve. Stând lângă părintele, de aproape şase ani, am greşit de multe ori, dar el are darul de a mă ridica şi de a mă povăţui. Simt o mare împlinire să particip la activităţile de voluntariat organizate aici, să pot ajuta oamenii aşa cum am fost ajutat şi eu”.
Anca Lăpuşneanu este ataşată sufleteşte de comunitatea unită într-o comuniune de netăgăduit de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului şi explică: „De acest loc mă leagă profesia de jurnalist. Am venit în urmă cu ceva timp să documentez un subiect. Prima dată, când m-a binecuvântat părintele Ciprian, parcă toate problemele au dispărut, s-a făcut un calm în jurul meu, valorile s-au schimbat, au redevenit mai strălucitoare, oamenii mai frumoşi. Eu am fost un om foarte stresat, cu multe responsabilităţi la serviciu. În timp, am început să mă împrietenesc cu oamenii de aici, în majoritate tineri, care nu sunt habotnici, dar au o credinţă imensă, pentru că tot timpul au zâmbetul pe buze şi sunt dispuşi să te ajute”.
Prodromiţii
Peste 150 de voluntari cu vârste şi profesii diferite înţeleg să-şi trăiască credinţa prin fapte concrete. Programele social-filantropice derulate la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel sunt de notorietate naţională. Sute de oameni săraci, singuri, bătrâni, bolnavi au fost ajutaţi astfel.
Ca regulă nescrisă, înainte de a purcede în acţiunile misionare, voluntarii se închină la icoana Maicii Domnului „Prodromiţa”. Nu o fac dintr-un gest formal sau automat, ci din convingerea puternică că ajutorul primit de la Ocrotitoarea Paraclisului va face munca lor rodnică, lipsită de incidente.
Zeci de mii de vieţi au fost salvate datorită Campaniei „Donează sânge, salvează o viaţă!”, demarată în anul 2013 la Bucureşti. Până în prezent, s-au recoltat aproape 9.000 de litri de sânge. O veterană a acestei iniţiative atât de benefice, Micşunica Passerini, a spus: „Sunt prezentă în această campanie încă de la prima ediţie. Din fericire, numărul donatorilor este în continuă creştere. Mă bucură foarte mult, deoarece sunt foarte mulţi oameni în suferinţă. Eu însămi ştiu ce înseamnă să fii pus în faţa unei asemenea situaţii. Am avut în familie o soră care a avut nevoie de sânge, dar din păcate a plecat la cele veşnice. De atunci mi-am propus să fac tot ce ţine de mine ca alţi oameni să nu treacă prin acest mare necaz. Maica Domnului a avut milă şi m-a adus aici să le fiu de folos oamenilor aşa cum mă pricep eu mai bine”.
De asemenea, în decursul unui an şi jumătate, prin programul „Sănătate pentru sate”, 3.500 de persoane defavorizate din mediul rural (judeţele Ilfov, Prahova) au primit consultaţii specializate gratuite din partea medicilor şi asistenţilor medicali cu diferite specializări, care frecventează slujbele de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului.
În medie, 50 de familii din Capitală primesc hrană zilnică, gratuită, de la voluntarii responsabili de programul „Masa Bucuriei”.
Binefăcătorii coordonați de eclesiarhul paraclisului fac constant donaţii de aparatură medicală. Spitalele „Grigore Alexandrescu”, „Marie Curie” şi „Elias” din Bucureşti au primit deja aparatură medicală în valoare de mii de euro.
Programul liturgic la hramul Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului
Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului sărbătorește în fiecare an, în mod deosebit, la data de 12 iulie, pe Maica Domnului „Prodromiţa”, ca ocrotitoare rânduită a sfântului locaş încă de la sfințirea acestuia. La târnosirea care a avut loc în anul 2011, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a așezat spre închinare în acest paraclis o copie a icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului „Prodromiţa”, de la Muntele Athos. Programul liturgic al hramului Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului, la sărbătoarea Maicii Domnului „Prodromiţa” este următorul: Astăzi, de la ora 8:00 va fi oficiat Acatistul Maicii Domnului „Prodromiţa”, iar de la ora 9:00, Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, va săvârşi Sfânta Liturghie la Altarul de vară din curtea Paraclisului Catedralei Naţionale. De la ora 19:00 va fi citit Paraclisul Maicii Domnului „Prodromiţa”, apoi va avea loc procesiunea aşezării icoanei Maicii Domnului în sfântul locaş.