Vânzarea produselor din tutun va fi pusă în acord cu legislația europeană

Un articol de: Otilia Bălinișteanu - 05 Feb 2016

Până pe 20 mai, autoritățile române va trebui să transpună în legislația națională Directiva 2014/40/UE privind stabilirea condiţiilor pentru fabricarea, prezentarea şi vânzarea produselor din tutun şi a produselor conexe. Decizia a fost luată marți, la Guvern, după reuniunea Comitetului director din cadrul Comitetului interministerial pentru coordonarea politicilor şi acţiunilor aferente produselor din tutun şi produselor conexe. De asemenea, pe 8 februarie, proiectul de lege privind stabilirea condiţiilor pentru fabricarea, prezentarea şi vânzarea produselor din tutun şi a produselor conexe va fi transmis, spre avizare, tuturor instituţiilor implicate.

Și tot începând cu 8 februarie vor fi puse la dispoziţia reprezentanţilor industriei de profil, prin Secretariatul tehnic al Comitetului interministerial, informaţiile complete pentru conformarea producţiei. „Ministerul Sănătăţii acordă o atenţie deosebită transpunerii Directivei 2014/40/UE în legislaţia naţională, având convingerea că prevederile actului normativ vor veni în sprijinul reducerii prevalenţei consumului de tutun, fiind vizaţi, în special, adolescenţii şi tinerii”, se arată într-un comunicat remis presei de Ministerul Sănătății.

Potrivit acestei directive europene, avertismentele de sănătate vor reprezenta 65% din suprafaţa pachetului de țigări, trebuind inserate atât pe faţa, cât şi pe spatele pachetului. În prezent, avertismentele sub formă de text se regăsesc în proporție de de 30% pe fața pachetului şi de 40% plus un chenar pe cealaltă faţă.