Vieţile Sfinţilor pentru copii: Sfânta Florentina din Cartagina şi Sfânta Aurea din Cordoba

Un articol de: Iuliana Niţă - 22 Aprilie 2009

Sfânta Florentina s-a născut în Cartagina, Spania, la mijlocul secolului al VI-lea. Era sora sfinţilor Leandru, Fulgentius şi Isidor, care au ajuns mai târziu episcopi creştini. Rămasă orfană de mică, Florentina a fost dată în grija fratelui ei mai mare, Leandru, care îşi începea atunci viaţa monastică. Influenţată de învăţăturile fratelui ei şi crescută în spirit creştin, Florentina a ajuns să îmbrăţişeze la rândul ei viaţa ascetică.

Florentina a urmat cu stricteţe sfaturile fratelui său, care o îndemna atât pe ea cât şi pe celelalte tinere călugăriţe din mănăstire să citească Biblia, să postească şi să se roage, să îşi iubească aproapele şi să îi ajute pe membrii comunităţii, să arate prudenţă şi stricteţe în faţa oricăror mâncăruri şi băuturi. Mai târziu, a ajuns stareţă la Mănăstirea „Sfânta Maria“ de Valle, lângă Eciji, în Spania.

Florentina a trecut la Domnul în secolul al VII-lea, în jurul anului 612. Sfânta Florentina este sărbătorită în calendarul creştin pe data de 20 iunie.

Ce înseamnă numele Florentina?

Numele Florentina este derivat din numele de origine romană Florentius (din latinescul „florens“), care se traduce prin „înfloritor, prosper“.

 

 

Sfânta Aurea (cunoscută şi ca Sfânta Aura) s-a născut în Cordoba, în secolul al IX-lea, din părinţi musulmani. Era soră cu Adolphus şi Ioan, care au devenit ulterior martiri.

Aurea a devenit creştină după decesul soţului ei şi s-a călugărit la mănăstirea din Cutecara, unde a rămas timp de douăzeci de ani. Rudele ei musulmane au descoperit că este călugăriţă în acea mănăstire şi au adus-o în faţa judecătorului. Sub mari presiuni, a renunţat în faţa judecătorului musulman la creştinism, fapt pe care l-a regretat toată viaţă. Oricum, după acest episod a continuat să se roage în secret, Aurea rămânând de fapt, în sufletul şi în purtarea sa, creştină. Când familia ei a descoperit că nu a renunţat la creştinism, a denunţat-o, iar în anul 859 a fost decapitată, primind astfel cununa muceniciei.

Sfânta Aurea sau Aura este sărbătorită în calendarul creştin pe data de 9 iulie.

Ce înseamnă numele Aurea?

Numele Aurea provine din latinescul „aura“, care înseamnă nimb, aureolă.