Duminica dinaintea Nașterii Domnului (a Sfinților Părinți după trup ai Domnului) Matei 1, 1-25 Cartea neamului lui Iisus Hristos, fiul lui David, fiul lui Avraam. Avraam a născut pe Isaac; Isaac a născut pe
Proiecte educative şi ludice pentru elevi din Cugir şi copii ai Centrului de zi „Sfântul Stelian” din Urlaţi
Sfârşitul lunii iunie 2023 a adus multor copii bucuria participării la diverse activităţi educative şi ludice. Astfel, elevi ai Școlii Gimnaziale Nr. 3 Cugir, judeţul Alba, coordonați de cadrele didactice Luminița Sgubea, Rodica Gălățeanu și Anca Herlea, au participat la activități în cadrul proiectului educațional „24 iunie - Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul sau Sânzienele. Tradiții și credințe populare specifice poporului român”, iar Fundația „Bucuria Ajutorului”, filiala Urlați, a organizat a 7-a ediţie a taberei pentru copii cu risc de abandon școlar, beneficiari ai Centrului de zi „Sfântul Stelian” din Urlați.
În fiecare an, în ziua de 24 iunie, Biserica Ortodoxă prăznuiește Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, sărbătoare cunoscută în popor și sub denumirea de Sânziene sau Drăgaica. Cu acest prilej, un grup de elevi ai Școlii Gimnaziale Nr. 3 Cugir, coordonați de cadrele didactice Luminița Sgubea, Rodica Gălățeanu și Anca Herlea, au participat la activitățile cuprinse în cadrul proiectului educațional „24 iunie - Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul sau Sânzienele. Tradiții și credințe populare specifice poporului român”. Ideea acestui proiect a pornit de la premisa: Dacă nu ne cunoaștem credința și obiceiurile, nu știm cine suntem!
Activitățile propuse în cadrul proiectului au izvorât din dorința de a face cunoscute copiilor tradiția creștină și obiceiurile populare specifice neamului nostru. De asemenea, prin acest proiect s-a încercat sensibilizarea şi creşterea respectului elevilor faţă de valorile care ne definesc, în vederea păstrării şi valorificării tradițiilor şi obiceiurilor specifice poporului român.
Activitățile au debutat în 19 iunie 2023, prin pregătirea și stabilirea responsabilităților persoanelor implicate în realizarea proiectului, un moment deosebit constituindu-l activitățile desfășurate în ajunul sărbătorii Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul. Cu acest prilej, elevilor li s-a oferit oportunitatea de a petrece, timp de câteva ore, clipe unice, binecuvântate, într-un decor mirific, începând de la culesul florilor de sânziene și spicelor de grâu din holdele pârguite, până la șezătoarea din Poiana cu goruni a satului Vinerea, localitate limitrofă orașului Cugir, unde copiii au împletit coronițe și au ascultat Legenda Sânzienelor.
În liniștea codrului, cu multă măiestrie, învăţătoarea Anca Herlea a depănat povești din vatra satului, explicându-le celor prezenți semnificația culesului florilor de sânziene în ajun de praznic și a împletirii cununilor. Profesoara de limba și literatura română, Rodica Gălățeanu, le-a vorbit copiilor despre diferența dintre mit, superstiție și obicei popular, invitându-i pe cei care doresc să afle mai multe să lectureze romanul „Noaptea de Sânziene” a scriitorului Mircea Eliade. În final, profesoara de religie Luminița Sgubea a prezentat semnificația religioasă a sărbătorii, precum și proprietățile terapeutice ale sânzienelor.
Nu au lipsit, desigur, plăcintele tradiționale de post, pe care copiii le-au așteptat cu multă nerăbdare. Roadele activității nu s-au lăsat așteptate, iar ca răsplată a muncii depuse, cadrele didactice au avut bucuria hărăzită de Dumnezeu de a privi chipurile vesele ale copiilor zburdând pe pajiștea înverzită a poienii cu goruni seculari, îmbrăcați în frumoasele ii românești și purtând pe cap coronițe din flori de sânziene. Timpul s-a oprit parcă în loc, doar glasurile cristaline ale copiilor se mai auzeau în liniștea serii care, treptat, a început să se aștearnă, vestindu-ne că e timpul să ne îndreptăm spre casă.
Activitățile proiectului s-au încheiat încununate de participarea la Sfânta Liturghie, în ziua praznicului Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, prilej de mare bucurie și binecuvântare cerească, a spus prof. Luminița Sgubea.
Tabără pentru 30 de copii ai Centrului de zi „Sfântul Stelian” din Urlați
Fundația „Bucuria Ajutorului”, filiala Urlați, a organizat, în luna iunie 2023, tabăra pentru 30 de copii cu risc de abandon școlar, beneficiari ai Centrului de zi „Sfântul Stelian” din Urlați, aflată la a 7-a ediţie. Programul taberei, organizat de personalul specializat al centrului, împreună cu voluntari, a oferit copiilor activități educative și ludice, precum vizitarea microrezervației naturale Constanța din cadrul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii, spectacol oferit de delfini și lei de mare la Delfinariul din Mamaia. Au vizitat, de asemenea, Muzeul Academiei Navale Mircea Cel Bătrân, unde se găsesc machete de nave, tablouri în ulei și acuarele, picturi pe porțelan, desene, echipamente de navigație pe mare. Tot aici, copiii au participat la un exercițiu de pilotaj pe simulatorul integrat pentru conducerea navei, care permite antrenarea și certificarea ofițerilor de cart, a comandanților de nave și a piloților care activează pe nave comerciale sau de pescuit.
Pe tot parcursul taberei, copiii au fost cazați la Hotelul Majestic-Mamaia, care a oferit acest sejur all inclusiv. Toate aceste servicii de tabără au fost oferite cu titlul gratuit de către dr. Mohammad Murad, fondator şi preşedinte al Phoenicia Hotels. Din 2015 şi până în prezent, copiii Centrului de zi „Sfântul Stelian” au participat la acest program de tabără prin bunăvoința dr. Mohammad Murad și a administratorilor Hotelului Majestic-Mamaia.
„Tabăra de vară a devenit o tradiție pentru fundația noastră. Printre copiii centrului se numără și prichindei care nu au văzut niciodată marea, nu au simțit niciodată nisipul sub tălpi. În fiecare an ne-am îngrijit ca acestora să nu le lipsească șlapi, tricouri, colaci de înot, produse de igienă şi curățenie, creme pentru piele și tratamente medicale, dacă a fost cazul. Copiii au nevoie de experiențe și amintiri frumoase, să simtă că sunt importanți şi iubiți, să fie încurajați și să se simtă în siguranță. De asemenea, participarea în excursiile și taberele de vară este condiționată de rezultatele școlare și constituie o motivație suplimentară pentru beneficiarii centrului de zi. Retragerea sprijinului și imposibilitatea participării la activitățile centrului de zi ca urmare a numărului mare de absențe este un factor care îi determină pe mulți dintre copii să aibă o participare școlară mai bună. Centrul de zi reprezintă pentru beneficiari un model de urmat, sprijin pentru efectuarea lecțiilor, un loc de joacă sigur, masă caldă, încălțăminte și îmbrăcăminte, o ieșire din comunitate, alte cadouri pentru el și, după caz, frații lui rămași acasă”, a spus pr. Radu Manuel, președintele Fundației „Bucuria Ajutorului”, filiala Urlați.
Participarea copiilor la activitățile extrașcolare derulate în Centrul de zi „Sfântul Stelian”, pe perioada vacanțelor școlare, „a dus la acumularea de cunoștințe și formarea de competențe noi, oferind în același timp o alternativă sigură și constructivă de petrecere a timpului liber. Pe perioada vacanțelor școlare activitățile realizate în cadrul centrului de zi au un impact benefic asupra copiilor pentru că aceștia au ieșit dintr-un mediu familial caracterizat de un cumul de factori nefavorabili: educație redusă, venituri foarte mici, locuire de slabă calitate, relații familiale tensionate, adesea marcate de violență etc.”, a mai spus preotul Radu Manuel.