Zi de sărbătoare la Schitul Florica din județul Argeș
În ziua de prăznuire a Sfântului Mucenic Ioan Valahul, marți, 12 mai 2020, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, s-a aflat în mijlocul obștii monahale de la Schitul Florica din orașul Ștefănești, județul Argeș. Cu acest prilej, ierarhul a instalat-o pe monahia Dionisia Trache ca egumenă a schitului și i-a oferit distincția eparhială „Crucea Basarabă”.
Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, a săvârșit marți Sfânta Liturghie în capela istorică a Brătienilor, cu hramul „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul”, aflată în apropierea Schitului Florica, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, se arată pe eparhiaargesului.ro.
În cuvântul de învățătură, ierarhul a vorbit despre viața Sfântului Ioan Valahul, care a primit cununa muceniciei la vârsta de 18 ani: „Sfântul Mucenic Ioan Valahul L-a mărturisit pe Domnul apărând credința și urmând virtuțile, mai ales virtutea curăției, și nu s-a lăsat batjocorit de păgâni. A luptat cu adevărat, deși era foarte tânăr ca vârstă, însă era cuprins de iubirea lui Dumnezeu, de iubirea de curăție și de sfințenie”.
La final, Înaltpreasfinția Sa a instalat-o pe monahia Dionisia Trache egumenă a Schitului Florica și i-a oferit distincția eparhială „Crucea Basarabă”. „Am venit în paraclisul Schitului Florica pentru că are o conotație istorică și religioasă foarte importantă. Am instalat-o ca egumenă pe monahia Dionisia, care de la începutul schitului este superioara acestui așezământ monahal, pe care l-am dorit să fie aici întemeiat ca o bucurie pentru vrednicia locului, a acestui neam al Brătienilor, care au avut un rol foarte important, religios, istoric și social în acest spațiu binecuvântat de Dumnezeu”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic.
Florica este denumirea localităţii argeșene, amintind de prima fiică a lui Ion C. Brătianu, care a trecut la Domnul în anul 1865. Biserica schitului este locul unde sunt înmormântaţi mai mulți membri ai familiei Brătianu. A fost construită în anul 1898 după planurile arhitectului francez André Lecomte du Nouy, cel care a restaurat și Mănăstirea Curtea de Argeș și alte biserici din țara noastră.