Zile de sărbătoare cu românii din America
America! Şi azi dacă spui vărului tău ori fratelui, prietenului ori colegului că te-a sunat cineva din Statele Unite, imediat observi pe chipul lui o uşoară emoţie, ceva special care nu se poate potrivi în rostire.
Conturez în puţine cuvinte câteva dintre bucuriile creşti-ne pe care le-am întâlnit la ele acasă prin America, aco-lo unde românii cu o singură Românie s-au adunat în jurul frumoasei noastre Biserici Ortodoxe, sărbătorind în felul tradiţiei despre care se vorbeşte în toată lumea. Prima gazdă a fost lăcaşul de cult din Orlando, o biserică bine îngrijită, gospodărită şi înconjurată cu dragoste de părintele paroh Florin Ovidiu Mihalache. Am poposit acolo chiar de hram, la sărbătoarea Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil. Şi nimic nu e mai înalt decât să pun în inimă slujba ce începe încă de dimi-neaţă cu o biserică plină de români, veniţi care de pe unde… Însoţiţi de părinţi ori bunici, copilaşii, vorbitori de „americană“ ca-n filme, sunt primii care prind cu buzele Sfânta Împărtăşanie din linguriţa de argint. Sunt ceva români, să zicem peste 150, care devin părtaşi la bucuria zilei ce se întinde bine, româneşte, la petrecerea de seară unde mititeii şi sarmalele, jocul românesc, poezia şi muzica dau tonul frăţiei, nu înainte însă de rostirea de către părintele Florin Ovidiu Mihala-che a rugăciunii Tatăl nostru. Armonie contopită până la plăsele în cele câteva ceasuri rezervate. Nu trec cu vederea însă prezenţa la marea sărbătoare a românilor din Orlando, din statul american Florida, a marelui artist român Vasile Petruţiu, cândva prim-balerin la Teatrul din Constanţa, azi preşedintele Academiei de Balet din Florida, artist pe care presa americană îl elogiază mai ales pentru talentul unic de a pune în scenă celebra compoziţie „Spărgătorul de nuci“ a faimosului Piotr Ilici Ceaikovski. Au mai înflorit cu zâmbetul şi cu talentul lor cântând Carmen Anca Heitman, Ana Maria Ferenz, grupul folcloric Datina şi mulţi alţii.
Români grozavi aveam să întâlnesc şi în partea cealaltă a Americii, undeva în Sacramento, prin California, unde peste 30.000 de conaţionali construiesc, mulţi dintre ei, o Românie frumoasă la americani acasă! De fapt, aici în Sacramento, a slujit mai întâi, şi a pus pe picioare cu puternică ardoare duhovnicească, efort şi multă muncă, temelie solidă, mai bine de 11 ani, preotul Florin Ovidiu Mihalache, hirotonit de IPS Calinic, Arhiepiscop al Argeşului şi Muscelului. Lucruri de cinste şi de omenie însă am observat şi auzit de la alţii că face şi domnul Viorel Nicula, truditor cu zorile şi cu inima la apariţia ziarului în limba română „Mioriţa USA“, mai amintim aici un suflet frumos, pe Daniela Morgestern, mamă şi soţie, o femeie de o simplitate şi o modestie ieşite din comun, de al cărei caracter s-au îndrăgostit şi patronii, şi distinşii domni şi doamne mai în vârstă, locatari ai unei case de bătrâni - afacere bine ţinută în frâu de români. Îi amintim aici şi pe un alt celebru conaţional, domnul Nik Rădoi, un fel de părinte pentru artiştii români de pretutindeni, pe doamna Ruxandra Vidu, profesor doctor bine cotat printre americani şi o neobosită luptătoare pentru ai noştri. Exemplele pot continua. De Sfântul Nicolae am fost împreună şi ne-am bucurat, aşa cum credem că şi dumneavoastră, întru armonie, credinţă şi dragoste de aproapele, fiecare pe unde Domnul îl are în pază. (Florian Silişteanu)