Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×
Acasa Educaţie și Cultură Cultură Despre o istorie filosofică a vinului

Despre o istorie filosofică a vinului

Un articol de: Eliza Dumitrescu - 03 Oct, 2010

Semnalăm apariţia volumului "Filozofia vinului" de Massimo Dona, tradus din limba italiană de Cristian Cercel, la Editura Trei. Cercetătorul italian realizează o istorie filosofică a vinului, de la tradiţiile Antichităţii şi creştinismului, cu trecere de la perioada modernă şi până în prezent.

Putem afla din acest studiu că vinul nu este şi nu a fost niciodată un produs ca oricare altul şi nu s-a supus niciodată regulilor consumului cotidian. Vinul s-a aflat dintotdeauna în centrul diverselor culturi, a generat dezbateri de idei, a avut din vechime o puternică încărcătură sacră. Licoarea este prezentată în volum din perspectiva textelor sacre creştine, a filosofiei medievale creştine, a festivismului lui Rabelais, a iluminismului kantian şi a filosofului contemporan Adorno. Ca detaliu de culoare aflăm, de pildă, din cartea lui Dona: "La masă, filosofului Immanuel Kant îi plăcea să bea vin de calitate, roşu în primii ani, apoi alb şi, într-o anumită perioadă a vieţii, le alterna în cursul mesei. În timpul zilei, nu bea altceva în afară de apă."