În vremea aceea a intrat Iisus într-un sat, iar o femeie cu numele Marta L-a primit în casa ei. Şi ea avea o soră ce se numea Maria, care, aşezându-se la picioarele Domnului, asculta cuvintele Lui. Iar Marta se
10 săptămâni de tabără la Durău, în cadrul proiectului „Alege şcoala!“
Tabăra „Licăr de lumină” face parte din proiectul „Alege şcoala!”, implementat de Patriarhia Română şi Fundaţia World Vision România. Pe toată perioada verii, aproape 300 de copii din judeţele Prahova, Ialomiţa şi Constanţa au avut ocazia să facă drumeţii, să picteze, să încondeieze ouă, să înveţe cum pot face din lucruri simple, precum o sticlă sau un borcan, obiecte decorative - o vază sau un acvariu - şi să descopere multe jocuri de cunoaştere, dar, totodată, să se îmbogăţească din punct de vedere spiritual.
Pentru mulţi elevi înscrişi în proiectul „Alege şcoala!”, tabăra a fost un vis împlinit, pentru că nu au plecat niciodată din locul în care s-au născut. În cele 5 zile petrecute de fiecare copil la Durău, la Centrul pastoral „Sfântul Daniil Sihastrul”, activităţile creative s-au îmbinat cu jocurile în aer liber, cu orele de studiu biblic şi, nu în ultimul rând, cu cântecele de joc şi voie bună cântate în jurul focului de tabără.
Părintele Constantin Naclad, managerul proiectului, consideră că tabăra i-a ajutat pe copii să se dezvolte armonios printr-un program de activităţi conceput special pentru nevoile pe care le au copiii din mediile defavorizate: „În cele 10 săptămâni de tabără am încercat să urmărim scopul proiectului «Alege şcoala!», prin ateliere de cunoaştere, de creaţie, de pictură, îmbinate armonios cu orele de studiu biblic şi cu drumeţiile. Toate activităţile, fie ele recreative sau educative, au avut rolul de a-i dezvolta pe copii atât din punct de vedere educativ, cât şi spiritual”.
„Licăr de lumină”, o mărturie vie a dragostei milostive a Domnului nostru Iisus Hristos pentru fiecare copil”
Nicu şi Nicoleta sunt fraţi şi provin dintr-o familie cu 4 copii din comuna Roşiori, judeţul Ialomiţa. Cu toate că situaţia materială a familiei este una precară, iar părinţii nu au posibiltăţi să îi ajute, cei mici sunt foarte silitori şi vor să ducă mai departe binele pe care îl primesc ei din partea proiectului. În acest scop, Nicoleta vrea să devină învăţătoare, iar Nicu să facă o tabără de vară, în curtea unei mănăstiri.
„Am învăţat multe jocuri şi rugăciuni şi ne-am uitat la filme despre Dumnezeu. Dumnezeu ne-a creat şi trebuie să ne rugăm Lui ca să ne apere. Am învăţat de la părintele să preţuim ce avem şi să îi respectăm pe cei din jurul nostru”, ne-a mărturisit Nicoleta.
„Mi-a plăcut la atelierul de creaţie că am făcut brăţări din aţă, mai multe modele, am decorat borcane pe care le-am umplut cu nisip colorat şi flori de hârtie. Am mai făcut nişte maimuţoi care se numesc modeling, am folosit baloane pe care le-am umplut cu făină şi le-am colorat ca să fie amuzante”, a adăugat Nicu.
Părintele Florin Marica, consilier patriarhal şi coordonator al proiectului „Alege şcoala!” din partea Patriarhiei Române, consideră că „Tabăra «Licăr de lumină» reprezintă o mărturie vie a dragostei milostive a Domnului nostru Iisus Hristos pentru fiecare copil, indiferent de mediul din care acesta provine. Pentru cei mai mulţi a fost prima şi, poate, va rămâne ultima tabără din viaţa lor”.
Tabăra „Licăr de lumină” înseamnă 10 săptămâni, sute de copii fericiţi, o mulţime de jocuri, o grămadă de obiecte confecţionate şi icoane pictate, dar şi multă voie bună. Odată cu încheierea vacanţei de vară, copiii din mediile defavorizate, din punct de vedere social şi educaţional, revin la activităţile remediale, desfăşurate săptămânal în cadrul proiectului „Alege şcoala!” şi la activităţile extracurriculare, susţinute de preoţii şi profesorii din comunităţi care oferă copiilor o şansă la educaţie.