„Zis-a Domnul: Precum a fost în zilele lui Noe, tot așa va fi și în zilele Fiului Omului: mâncau, beau, se însurau, se măritau, până în ziua când a intrat Noe în corabie și a venit potopul și i-a nimicit
100 de ani de la naşterea academicianului Constantin Ciopraga
S-au împlinit ieri, 12 mai 2016, o sută de ani de la naşterea, la Paşcani, a profesorului universitar dr. docent Constantin Ciopraga, membru al Academiei Române.
Personalitate marcantă a culturii române rămâne în memoria celor care l-au cunoscut şi admirat drept un model de intelectual făcând parte din generaţia ilustră a lui Ibrăileanu, Călinescu.
Ca istoric şi critic literar a lăsat opere de neegalat despre Topârceanu, H. P. Bengescu, Hogaş şi Sadoveanu.
Personalitatea literaturii române constituie un „eseu amplu construit după mulţi ani de reflecţie şi peregrinări în literatura română“, cum spune criticul Mihai Cimpoi, servind mai multor generaţii ca îndreptar în studiul literaturii noastre.
Din anul 1990 a devenit Omul apropiat nouă, fiind membru fondator şi preşedinte de onoare al societăţii noastre. În această calitate, sfaturile, îndrumările şi participarea directă la manifestările organizate de noi au constituit puncte de reper la care ne raportăm şi astăzi.
Omul, Profesorul, Prietenul, nu poate fi uitat de generaţiile de „intelectuali umanişti“, cum a subliniat în repetate rânduri acad. Eugen Simion.
Suntem fericiţi că am avut bucuria să fim contemporani cu dl. prof. Constantin Ciopraga, îl păstrăm în memorie şi îi mulţumim pentru generozitatea şi frumuseţea pe care ni le-a dăruit.
Ne plecăm fruntea în faţa marelui om de cultură şi-i aducem în dar, în lumea de dincolo, florile câmpiilor, albastrul cerului, împletite în culorile mănăstirilor pe care le-a iubit atât de mult. (Membrii Societăţii Culturale „Plai Mioritic Iaşi - Chişinău - Cernăuţi“, preşedinte prof. Ioana Irimia, Iaşi, 12 mai 2016)