„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
170 de copii în tabăra de vară din Parohia Bogdăneşti
10 parohii din Protopopiatul Fălticeni continuă tradiţia de a organiza tabere de o zi în perioada vacanţei de vară, prin care se încearcă a oferi tinerilor o modalitate plăcută şi eficientă de a petrece timpul liber. Prima tabără de vară s-a desfăşurat joi, 4 iulie 2019, în Parohia „Pogorârea Sfântului Duh” din satul Bogdăneşti, comuna Bogdăneşti, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, la care au participat 172 de copii cu vârste cuprinse între 8 şi 16 ani, proveniţi din parohiile din Protopopiatul Fălticeni.
Activităţile s-au desfăşurat sub coordonarea părintelui paroh Maricel Ursuţu, alături de parohiile colaboratoare în acest proiect: Parohia Ciumuleşti - Vadu Moldovei (pr. Mircea Martiniuc), Parohia Boroaia I (pr. Silviu Maxim), Parohia Râşca (pr. Ioan Dănilă şi pr. Gheorghe Dănilă) şi Parohia Dolhasca (pr. Teofil Saftiuc). Programul zilei a fost unul complex, care le-a captat interesul copiilor. Alături de parohiile menţionate, au participat şi copiii din parohiile Leucuşeşti (pr. Adrian Dulgheriu), Suha - Mălini (pr. Pavel Norocel), „Sfinţii Mercurie şi Ecaterina” din Rădăşeni (pr. Georgian Rotar şi pr. Constantin Rotar), Siliştea Nouă - Dolhasca (pr. Mihail Agafiţei) şi Gulia - Dolhasca (pr. Victor Tătăru).
După rugăciunile de binecuvântare a taberei săvârşite în biserica parohială, tinerilor participanţi li s-a făcut cunoscut programul zilei, fiind îndemnaţi să se bucure de activităţile din cadrul acestui proiect. După servirea unui îmbelşugat mic dejun pregătit de către doamna preoteasă Nicoleta împreună cu gospodinele parohiei, copiii au fost împărţiţi în cinci grupe, fiecare primind câte o eşarfă, conform repartizării, făcute cu următoarele culori: roşu, galben, albastru, portocaliu şi verde. Primul atelier s-a intitulat „Ce este şi ce trebuie să cunoaştem despre Proscomidie”, activitate ce i-a avut îndrumători pe preoţii Maxim Silviu şi Ioan Dănilă, care le-a făcut cunoscută copiilor slujba de pregătire a Darurilor de pâine şi vin şi sfintele vase folosite la Sfânta Liturghie. Al doilea atelier s-a desfăşurat în muzeul parohial, construit în perioada 2010-2015 graţie părintelui paroh Maricel Ursuţu şi a donatorilor, după modelul caselor bătrâneşti din zona comunei Bogdăneşti, ce cuprinde bunuri de patrimoniu de excepţională valoare. Activitatea a fost supravegheată de către prof. Gabriela Tomegea şi înv. Nistor Elena şi a constat într-un mic concurs de cultură generală. Celelalte trei activităţi desfăşurate în prima parte a zilei au fost supravegheate de către prof. Nistor Dan, Heciu Ovidiu şi învăţătorii Plăcintă Georgeta, Apopei Gabriela şi Holban Luminiţa, la care copiii şi-au exersat cunoştiinţele muzicale şi de pictură, iar în curtea bisericii au avut parte de jocuri recreative - sportive.
La orele prânzului copiii au servit masa şi au avut o pauză de odihnă, după care toţi participanţii au mers în drumeţie la Mănăstirea Sihăstria Râşcăi şi Mănăstirea Râşca. La primul obiectiv vizitat, copiii au avut ocazia să cunoască date atât despre locul unde este amplasat ansamblul monahal, cât şi despre viaţa Sfântului Cuvios Ioan de la Râşca şi Secu, detalii oferite în biserica închinată sfântului şi aflată încă în construcţie de către părintele protosinghel David. Pentru că au fost ascultători şi s-au comportat exemplar, părintele stareţ arhimandrit Mihail Bălan, împreună cu ceilalţi vieţuitori ai aşezământului monahal, i-a binecuvântat pe copii şi le-a oferit sucuri şi cozonaci special pregătiţi pentru vizitatori. La întoarcere, copiii au vizitat şi s-au închinat la mănăstirea ctitorită de către voievodul Petru Rareş, Mănăstirea Râşca.
A doua parte a zilei a continuat la Căminul Cultural din Bogdăneşti, unde s-au desfăşurat activităţile dorite cel mai mult de participanţii taberei: karaoke pentru fete şi fotbal pentru băieţi, pe terenul aflat în vecinătate cu şcoala gimnazială din localitate. La finalul zilei, copiii au asistat la un mic recital al Grupului vocal instrumental „Noiţele”, coordonat cu măiestrie de către dl înv. Costin Ioan, care a oferit un frumos program artistic, ce a încântat asistenţa şi a stârnit ropote de aplauze.
Părintele protoiereu Adrian Dulgheriu a mulţumit tuturor celor prezenţi la această frumoasă activitate, îndeosebi părintelui paroh Maricel Ursuţu şi colaboratorilor care au contribuit la buna organizare: „Credem că a fost cea mai bună alegere ca prima tabără pentru copii să se desfăşoare la Bogdăneşti, la părintele Maricel, ţinând cont de faptul că 2019 este Anul omagial al satului românesc şi al preoţilor, primarilor şi învăţătorilor gospodari, pe tot cuprinsul Patriarhiei Române. Considerăm că ne-am atins obiectivul propus, acela de le inspira celor tineri dragostea, dar şi de a reînvia tradiţiile noastre de odinioară, lăsate de strămoşii noştri”.
Spre seară, cu toţii au participat la un binemeritat grătar oferit de gospodinele parohiei şi şi-au făcut promisiunea revederii la următoarea tabără, care se va desfăşura la mijlocul lunii august. La plecare, părintele paroh Maricel şi doamna preoteasă Nicoleta au mulţumit participanţilor pentru buna desfăşurare a acestui proiect. „Sperăm că s-au bucurat de primire şi de întâlnire, pe care o considerăm binecuvântată. Copiii participanţi au avut ocazia să cunoască comunitatea noastră, meşteşugurile tradiţionale, dar şi să facă popasuri duhovniceşti la aşezămintele monahale din zona noastră. Vă aşteptăm cu mult drag, oricând la noi, la Bogdăneşti!”, a fost mesajul gazdelor.