„În vremea aceea a intrat Iisus în Capernaum. Iar sluga unui sutaș, care era la el în cinste, fiind bolnavă, trăgea să moară. Și, auzind despre Iisus, a trimis la El bătrâni ai iudeilor, rugându-L să
1918-2018: O placă comemorativă în curtea Catedralei Mitropolitane din Iaşi
La Palatul Mitropolitan din Iaşi, în cadrul celei de-a XX-a ediţii a Simpozionului Internaţional „Monumentul - Tradiţie şi Viitor”, a fost dezvelită o placă comemorativă.
La Palatul Mitropolitan din Iaşi, în cadrul celei de-a XX-a ediţii a Simpozionului Internaţional „Monumentul - Tradiţie şi Viitor” a fost dezvelită o placă comemorativă. Aceasta aminteşte că, în timpul Primului Război Mondial, capul marelui voievod Mihai Viteazul a fost păstrat pentru un timp în Altarul Catedralei Sfintei Mitropolii, iar în clădirile din curtea Mitropoliei au funcţionat Casa Bisericii şi Casa Şcoalelor. Aminteşte, în acelaşi timp, şi de rolul reşedinţei mitropolitane din acea vreme. „Aici era domiciliul preşedintelui Camerei Deputaţilor şi pentru doi dintre miniştrii ţării refugiaţi la Iaşi. În saloanele de la etaj aveau loc diferite consilii de stat în prezenţa regelui, a mitropolitului, a generalilor de armată, cu gândul la cei de pe front, cu gândul la ceea ce urma să fie după front - Marea Unire, dreptul la vot al tuturor cetăţenilor, precum şi împroprietărirea ţăranilor”, a explicat Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.
După intonarea imnului de stat, IPS Teofan a sfinţit piatra comemorativă. Ziua de 4 octombrie a continuat în Sala „Iustin Moisescu” a Ansamblului Mitropolitan. Aici au fost prezentate volumul „Monumentul XIX”, apărut la Editura Doxologia, albumul „Maria a României. Portretul unei mari Regine” şi a avut loc vernisajul expoziţiei „Miniaturi ale epocii lui Constantin Brâncoveanu”. (A.P.)