„Zis-a Domnul: Precum a fost în zilele lui Noe, tot așa va fi și în zilele Fiului Omului: mâncau, beau, se însurau, se măritau, până în ziua când a intrat Noe în corabie și a venit potopul și i-a nimicit
Slujiri arhiereşti în Bucovina
De sărbătoarea Sfinţilor Împăraţi şi întocmai cu Apostolii, Constantin şi mama sa, Elena, IPS Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, s-a aflat în mijlocul credincioşilor din Parohia Slătioara, comuna Râşca, slujind Sfânta Liturghie dedicată hramului. La sărbătoarea comunităţii din Slătioara a slujit şi un sobor de preoţi şi diaconi. Răspunsurile la strană au fost date de Corul Sanctus din Iaşi, dirijat de Costel-Mirel Nechita.
În cuvântul de învăţătură, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor a vorbit despre importanţa comuniunii dintre sfinţi şi credincioşi, rostind la final şi rugăciunea arhierească de dezlegare. La final, pr. paroh. Vasile Bostan a fost hirotesit în treapta de iconom stavrofor cu cruce patriarhală. După o slujbă de pomenire a enoriaşilor trecuţi la Domnul, toţi credincioşii prezenţi au fost invitaţi de către comitetul parohial la o agapă.
Sfinţire de paraclis la Mănăstirea „Acoperământul Maicii Domnului“ de la Valea-Seacă
Duminică, 22 mai, IPS Părinte Pimen a slujit Sfânta Liturghie la Valea-Seacă, un cătun din Protopopiatul Câmpulung Moldovenesc. Aici, ierarhul, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a sfinţit paraclisul unei noi mănăstiri de maici. Dacă aşezământul monahal are hramul Acoperământul Maicii Domnului, paraclisul târnosit duminică îi are ca ocrotitori pe Sfinţii Împăraţi şi întocmai cu Apostolii, Constantin şi mama sa, Elena. După slujba de sfinţire, Sfânta Liturghie s-a desfăşurat pe o scenă special amenajată în faţa locaşului de cult (foto dreapta).
Printre credincioşii prezenţi, s-au numărat şi oaspeţi veniţi din Maramureş, evidenţiindu-se prin frumoasele costume populare. Răspunsurile la strană au fost date de un cor mixt din Câmpulung, iar în cadrul Sfintei Liturghii, tânărul teolog Nicuşor Spînu a fost hirotonit întru diacon. Slujba arhierească s-a încheiat cu rugăciunea de dezlegare.
În semn de preţuire, principalii ctitori - familia Constantin şi Elena Nisioi, au primit din partea Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor o diplomă de recunoştinţă. La final, conform tradiţiei, credincioşii au trecut prin Sfântul Altar al paraclisului nou sfinţit, având posibilitatea să se închine şi la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, adusă cu binecuvântare de la Mănăstirea Rarău. Tânăra obşte de măicuţe a răsplătit osteneala închinătorilor cu o agapă frăţească şi pachete cu hrană pentru cei veniţi de departe.
Mănăstirea „Acoperământul Maicii Domnului“ de la Valea- Seacă este o construcţie relativ nouă, înglobată într-un corp mănăstiresc ce cuprinde chilii dispuse pe trei nivele, paraclisul sfinţit duminică, trapeza, bucătăria şi alte anexe necesare unei bune gospodăriri. Ridicată din zid pe temelie de beton, aşezarea monahală mai are nevoie încă şi de alte lucrări de edificare. Până în acest moment, ansamblul mănăstiresc pus sub oblăduirea Maicii Domnului este ctitoria deplină a familiei Nisioi Constantin şi Elena.