„În vremea aceea a intrat Iisus în Capernaum. Iar sluga unui sutaș, care era la el în cinste, fiind bolnavă, trăgea să moară. Și, auzind despre Iisus, a trimis la El bătrâni ai iudeilor, rugându-L să
3.000 de credincioşi la sfinţirea Bisericii „Sfântul Antonie cel Mare“ din Botoşani
Aproximativ 3.000 de credincioşi au participat ieri, 21 august, la slujba de sfinţire a bisericii cu hramul „Sfântul Antonie cel Mare“ din municipiul Botoşani. Slujba de târnosire şi Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie au fost oficiate de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.
Cuvântul de învăţătură ţinut de Părintele Mitropolit a făcut referire la Evanghelia rostită în Duminica a IX-a după Rusalii, despre umblarea pe mare şi potolirea furtunii: „Una dintre imaginile cele mai folosite pentru a descrie parcursul unei vieţi de om este călătoria pe mare: marea învolburată a acestei vieţi, cântăm la slujba Înmormântării. Descrierea vieţii pe care o trăim pe Pământ este o alternanţă continuă între cer senin şi vreme de furtună. Cerul senin se arată atunci când ne merg lucrurile bine, când este pace în familie, în Biserică şi în ţară, când copiii ne sunt sănătoşi şi avem pâinea cea de toate zilele pe masă, câştigând-o la locul de muncă. Din când în când, apar clipe de furtună: o ceartă în familie, o suferinţă a cuiva apropiat nouă, pierderea locului de muncă. O frământare, o agitaţie, un zgomot care apar în viaţa noastră arată vremea de furtună pe care trebuie s-o străbatem în corabia vieţii. Evanghelia de astăzi prezintă o asemenea corabie, în care erau Apostolii Domnului Hristos. Când era cer senin, ucenicii nu simţeau nevoia prezenţei Domnului Hristos, Care rămăsese singur în munte, să se roage. Când a venit furtuna, L-au chemat pe Domnul şi L-au văzut umblând pe mare. Noi, oamenii, când avem vreme senină în viaţa noastră, credem că şi sănătatea, şi bănuţul, şi funcţia - toate ni se cuvin. Ne gândim mai puţin la Domnul. Când vine vremea de furtună, cu mila Domnului, cei mai mulţi alergăm la Maica Domnului, la Sfântul Antonie cel Mare, la îngerul păzitor, arătându-se prin aceasta, după spusa Sfântului Apostol Pavel, că temelia casei, a corabiei vieţii noastre, este Hristos Dumnezeu. Suntem chemaţi să zidim pe temelia credinţei viaţa noastră. Omul este chemat să înţeleagă că vremea ispitirii îl transformă într-un om mai puternic. Cine nu trece prin furtuna suferinţei nu se căleşte. Cei puţini care reuşesc să folosească o situaţie de criză ca pe un prilej de rugăciune, cei care-şi iartă duşmanii şi se roagă pentru ei sunt oamenii bineplăcuţi lui Dumnezeu“.
Ca răsplată pentru lucrarea adusă Bisericii, părintele paroh Dumitru Butnariuc a fost hirotesit întru iconom stavrofor, purtător de cruce, de către Înaltpreasfinţitul Teofan. Potrivit tradiţiei, pe parcursul întregii zile credincioşii au avut bucuria de a se închina în sfânta biserică, trecând prin Sfântul Altar. (C.R.)