„Zis-a Domnul: Precum a fost în zilele lui Noe, tot așa va fi și în zilele Fiului Omului: mâncau, beau, se însurau, se măritau, până în ziua când a intrat Noe în corabie și a venit potopul și i-a nimicit
450 de participanţi în 8 ore de muzică la concursul „Din suflet de creştin“
Vineri, 12 mai, a avut loc la Palatul Copiilor din Iaşi Concursul Naţional de Muzică Religioasă „Din suflet de creştin", ediţia a VIII-a. Parteneri în organizarea acestui eveniment au fost Ministerul Educaţiei Naţionale, Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi, Paltul Copiilor şi Şcoala „Ion Ghica" Iaşi. Micii creştini, aproximativ 450 de copii din diferite colţuri ale ţării, au mărturisit credinţa ortodoxă prin cântări religioase într-un maraton de muzică timp de opt ore.
Atât copiii, cât şi adulţii au simţit la acest popas duhovnicesc că sunt creştini şi trăiesc creştineşte, participanţii ridicând nivelul de sensibilizare la perceperea realităţilor divine. Toţi cei prezenţi au avut ocazia să viziteze pe holul Palatului Copiilor o expoziţie de icoane ale copiilor din Protopopiatul Hârlău, îndrumători fiind pr. Nicolae Crăciun, protopop de Hârlău, şi prof. Laura Crăciun de la Liceul „Petru Rareş" din Hârlău. Într-un alt colţ a fost amenajată o expoziţie cu cele opt volume de studii cotate ISSN, începând cu anul 2010, când s-a demarat proiectul „Din suflet de creştin", fiecare având titlul anului omagial şi anului comemorativ declarat în Patriarhia Română, în perioada 2010-2017. Au fost expuse, de asemenea, cele şapte albume de fotografii, instantanee de la fiecare ediţie.
Festivitatea de deschidere a început cu un cuvânt de prezentare a reprezentanţilor la eveniment, amintind că pe scenă vor urma aproxmativ 90 de apariţii. A urmat prezentarea juriului, apoi pr. prof. dr. Bogdan Racu, inspector în cadrul Sectorului Învăţământ al Arhiepiscopiei Iaşilor şi delegat din partea IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a prezentat mai multe elemente din cadrul proiectului, adresând cuvântul de binecuvântare al părintelui mitropolit.
Prof. dr. Denisa Mănoiu, inspector de religie din cadrul IŞJ Iaşi, a arătat aspectele cunoscute din interiorul proiectului, prezentând volumul de studii „Din suflet de creştin" - Simpozion - 2017, Anul omagial al iconarilor şi pictorilor bisericeşti şi anul comemorativ Justinian Patriarhul şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului în Patriarhia Română. A premiat apoi trei lucrări ce s-au evidenţiat prin îndeplinirea condiţiilor impuse de regulament, oferind diplome şi trofee pentru prof. Alexandra-Andreea Avram (Şcoala Gimnazială Nr. 1 Băluşeni, jud. Botoşani), prof. Vasile Iulian Trandafir (Şcoala Gimnazială Heleşteni, Iaşi), prof. Daniela Abageru-Nica (Şcoala Gimnazială „Ion Ghica", Iaşi).
A urmat apoi discursul d-nei inspector cu activităţi educative din cadrul ISJ Iaşi, prof. Alla Apopei, care a apreciat efortul organizatorilor în susţinerea la nivel înalt a acestui proiect, apreciind atmosfera şi numărul mare de participanţi.
Concursul a demarat printr-un concert de toacă susţinut de un grup de trei mici mărturisitori ai Ortodoxiei din Protopopiatul Hârlău, îndrumători pr. protopop de Hârlău Nicolae Crăciun şi prof. Laura Crăciun.
A urmat apoi concursul de muzică religioasă până în jurul orei 16:30, juriul reducând numărul pieselor prezentate în concurs datorită afluxului mare de participanţi, peste 450. Juriul a avut o muncă grea în deliberare deoarece participanţii s-au prezentat foarte bine. La ora 18:30 a avut loc premierea. Toţi concurenţii s-au bucurat de diplome, premii şi servicii de masă. Cei care s-au evidenţiat au primit trofee, medalii, icoane şi cărţi de rugăciuni. Peste 60 de cadre didactice au primit o frumoasă icoană şi o diplomă de excelenţă.
Proiectul Din suflet de creştin a făcut parte, anul acesta, din cadrul manifestărilor Festivalului Internaţional al Educaţiei, pentru buna desfăşurare având susţinerea Primăriei Iaşi, a Imprimeriei PIM, a Şcolii ieşene „Ion Ghica" şi a Editurii Doxologia.