„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
450 de tineri au încercat să descopere tainele mărturisirii, ale jertfei şi trăirii ortodoxe
Având în vedere necesitatea oferirii tinerei generaţii a posibilităţii de a-şi pune în valoare capacităţile creative, comunicative şi spirituale, în scopul creşterii mobilităţii tinerilor cu vârste cuprinse între 12 şi 30 de ani, s-a urmărit crearea unui proiect care să implice participarea în mod activ şi direct la o serie de activităţi cu caracter educativ, recreativ şi de dezvoltare personală a tânărului de astăzi, activităţi care să formeze tânăra generaţie pentru participarea activă la viaţa socială şi comunitară.
Anul acesta, tema propusă prin proiect „Tinerii de astăzi - punte între veacuri de credinţă ortodoxa şi neam românesc” este desprinsă din tema centrală a anului 2018, aprobată de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, ca An omagial al unităţii de credinţă şi de neam şi An comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918, şi doreşte să eviden-ţieze necesitatea de a face cunoscut tinerilor şi nu numai lor importanţa celebrării zilei de 1 Decembrie 1918 ca zi Naţională a României, ziua unităţii şi demnităţii naţionale a românilor, a martirilor neamului românesc, care de-a lungul veacurilor au luptat pentru înfăptuirea unităţii de neam şi de credinţă având curaj mărturisitor.
Proiectul şi-a propus realizarea unei manifestări cu titlul „Tânărul din Petrodava” - ediţia a III-a, acţiune ce a presupus reuniunea a 450 de tineri, cu vârste cuprinse între 12 şi 30 de ani, din Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, cu precădere din zona Neamţului, şi care s-a dorit a fi sub semnul tinereţii, al entuziasmului şi al bucuriei de a fi creştin, unde tânărul a aflat despre adevărul şi valorile Evangheliei Domnului Hristos în spaţiul Carpato-Danubiano- Pontic în care sfinţii şi eroii au cunoscut valorile Ortodoxiei, au trăit tainele ei şi au învăţat curajul de a mărturisi valorile creştinismului chiar cu preţul vieţii lor; iubirea de ţară şi neam românesc, odată cu tradiţiile şi valorile lor; unitatea de neam şi de credinţă; puntea de legătură între veacuri ca rol al tânărului de astăzi în cunoaşterea, păstrarea, apărarea şi transmiterea identităţii şi conştiinţei naţionale, a culturii şi spiritualităţii româneşti.
„Valori pentru care strămoşii noştri s-au jertfit”
Proiectul „Tinerii de astăzi - punte între veacuri de credinţă ortodoxă şi neam românesc” a fost iniţiat şi organizat de Asociaţia Tineretul Ortodox Român, filiala Piatra Neamţ, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, în colaborare cu Protopopiatul Piatra Neamţ şi s-a bucurat de sprijinul financiar al Consiliului Judeţean Neamţ.
Prin acest proiect, am dorit să facem cunoscut, în mod concret, unui grup de tineri de la nivel local şi judeţean câteva aspecte de referinţă care au reprezentat pentru istoria neamului românesc miezul de trăire spirituală, duhovnicească şi patriotică. Astfel, tânăra generaţie de astăzi are prilejul de a cunoaşte mai bine virtuţile făuritorilor şi martirilor pentru credinţa ortodoxă, apărători ai neamului românesc, de a le preţui şi de a le pune în lucrare, realizând „puntea” între veacuri ca şi chipuri de lumină şi întărire spirituală pentru viaţa şi lucrarea în Biserica, familia şi societatea de astăzi şi de mâine. Prin obiectivele propuse, am căutat să transmitem tinerilor participanţi cunoaşterea valorilor de ţară, neam şi credinţă ortodoxă, păstrarea şi transmiterea acestora de către şi către tinerii de astăzi - ca punte de legătura între veacurile care au fost şi care vor veni; valorificarea calităţilor, aptitudinilor, virtuţilor şi potenţialului de care dispune un tânăr în vederea dezvoltării personale a acestuia, având modelul sfinţilor şi eroilor mărturisitori ai neamului românesc, în unitatea de neam, de ţară şi credinţă trecând pe parcursul celor 3 zile ale evenimentului prin experienţe de cunoaştere, învăţare, formare şi educarea/modelare a tânărului creştin participant; dezvoltarea dialogului structurat între tineri, cu tineri şi între tineri şi adulţii - din interiorul grupului, dar şi extern de acesta - cu rol educativ şi formativ, prin implicarea în proiect a tuturor actorilor participanţi la eveniment, prin participarea lor la activităţi de socializare şi intercomunicare, schimb de experienţă educaţională pe teme istorice, spirituale, educaţie civică şi culturală, acţiuni recreative şi de timp liber.
Iar rezultatele din cadrul evenimentului au fost: aproximativ 450 de tineri participanţi la eveniment au încercat să descopere din tainele mărturisirii, a jertfei şi trăirii ortodoxe descoperite la sfinţii şi eroii neamului românesc spre iniţiere, cunoaştere şi aprofundare, a valorilor evanghelice şi tradiţionale ale neamului, a unităţii de neam şi credinţă ortodoxă, a iubirii de ţară, a conştiinţei naţionale şi a culturii româneşti; aproximativ 450 de tineri şi-au pus în valoare abilităţile şi valorile personale în cadrul grupurilor participante la eveniment cu ajutorul echipei multidisciplinare; aproximativ 450 de tineri şi-au îmbunătăţit abilităţile de comunicare în cadrul dialogurilor socio-educative, atât între tinerii participanţi, cât şi între tineri şi adulţii cu rol de moderator.
Centenarul Marii Uniri sărbătorit în 2018, cu respect şi cinstire pentru eroii neamului, de către toată suflarea românească ne dă şi posibilitatea de a ne reaminti din veacuri lupta poporului nostru pentru emanciparea şi afirmarea sa ca neam distinct şi stabil pe aceste meleaguri. Unirea Transilvaniei cu România de la 1 Decembrie 1918 reprezintă fără doar şi poate evenimentul principal al istoriei României şi, totodată, realizarea unui deziderat al locuitorilor graniţelor vechii Dacii.
„Tinerii de astăzi trebuie să fie mărturisitori ai valorilor care ne definesc ca popor creştin: credinţă, ţară, dragoste de neam şi de aproapele, familie, solidaritate, dreptate, adevăr, toleranţă etc. Nu există - sau cel puţin nu ar trebui să existe - o contradicţie între tradiţional şi modern, ci vorbim de o perpetuare a valorilor moştenite care trebuie transmise mai departe, nealterate, pentru a putea avea garanţia dăinuirii ca neam. Dacă vrem să schimbăm ceva la societatea actuală, este important ca fiecare, acolo unde se află, la nivel individual sau de grup, să se manifeste în spiritul acestor valori. Afirmarea credinţei şi a dragostei de neam trebuie să fie în firescul lucrurilor, deoarece sunt valori pentru care strămoşii noştri s-au jertfit şi ei ne sunt astăzi repere de dreptate şi demnitate, dându-ne, peste timp, statornică poruncă de a iubi şi a nu distruge această ţară. Tinerii au datoria sfântă de a mărturisi credinţa în care ne-am născut şi de a purta cu mândrie numele de român, oriunde ar fi” - lector univ. dr. Bogdan Constantin Neculau, din cadrul Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei - Universitatea „Al. I. Cuza” din Iaşi.
Chemarea tinerilor de astăzi este de a lucra împreună cu Dumnezeu şi de a face din lume Biserică. Ei sunt punte între veacuri şi mărturisitori ai lui Hristos în lumea contemporană.