„După plecarea magilor, iată îngerul Domnului se arătă în vis lui Iosif, zicând: Scoală-te, ia Pruncul şi pe Mama Sa, fugi în Egipt şi stai acolo până ce-ţi voi spune, fiindcă Irod va căuta Pruncul ca
8 tone de alimente colectate pentru vârstnicii şi copiii instituţionalizaţi
La iniţiativa Protoieriei Fălticeni, a preoţilor şi a credincioşilor din această zonă, a avut loc zilele trecute o campanie de colectare de alimente şi diferite bunuri pentru a fi donate căminelor de copii şi bătrâni.
Activitatea face parte dintr-un proiect social filantropic mai amplu desfăşurat periodic de Protoieria Fălticeni, care îi vizează pe cei aflaţi în grija instituţiilor de ocrotire socială. Programul filantropic este organizat cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor.
În această ultimă activitate s-a avut în vedere faptul că sezonul rece a început, iar nevoia celor care sunt în grija Bisericii este poate mai mare acum. Astfel, la îndemnul Protoieriei Fălticeni, parohiile „Adormirea Maicii Domnului” din Leucuşeşti (pr. paroh Adrian Dulgheriu), „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” - Hârtop (pr. paroh Mihai Todireanu), „Sfântul Vasile cel Mare” - Buneşti (pr. paroh Ioan Roşu) şi „Sfinţii Mari Mucenici Mercurie şi Ecaterinaââ (preoţi Constantin Rotar şi Georgian Rotar) au strâns o colectă constând în legume, alimente neperisabile şi dulciuri. În urma colectei s-au strâns 8 tone de alimente care au fost transportate la căminele de bătrâni de la Mănăstirea Bogdăneşti şi Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”, precum şi la Centrul de plasament pentru copii din Dolhasca.
„Ne bucură faptul că am reuşit să-i ajutăm pe oamenii singuri, bolnavi şi săraci din aceste aşezăminte sociale. Am urmat şi noi îndemnul Mântuitorului Hristos care a spus în Evanghelia după Matei: «Întrucât aţi făcut unuia dintre aceşti fraţi ai Mei, prea mici, Mie Mi-aţi făcut». Mulţumim parohiilor care aduc periodic daruri şi cuvinte de mângâiere celor aflaţi în nevoi, pentru ca anii de bătrâneţe să fie petrecuţi în pace”, a subliniat părintele protoiereu Adrian Dulgheriu.
Filantropia, punte peste generaţii în an centenar
În cadrul activităţilor filantropice realizate de Protoieria Fălticeni, sub îndrumarea părintească a părintelui protoiereu Adrian Dulgheriu, s-a constituit în luna noiembrie a acestui an, pe data de 9 noiembrie 2018, un parteneriat cu scopul ajutorării copiilor, tinerilor şi vârstnicilor defavorizaţi. În acest sens, s-a desfăşurat proiectul intitulat sugestiv „Uniţi în cuget şi simţire”, proiect care a urmărit nu doar o raportare filantropică la generaţiile vârstelor implicate, ci şi o conştientizare a valorilor autohtone, naţionale, în an centenar. Ziua de 9 noiembrie nu a fost aleasă întâmplător, Sfântul Ierarh Nectarie de la Eghina fiind un iubitor al aproapelui de orice vârstă, reprezentând, totodată, un model al iubirii filantropice. În proiect au fost implicaţi elevi voluntari, membri ai Cercului de folclor „Veşnicia s-a născut la sat”, coordonaţi de către părintele profesor Constantin-Bogdan Feştilă, preot slujitor la Centrul cultural catehetic „Sfântul Nicolae” din cadrul Colegiului Naţional „Nicu Gane” din Fălticeni.
Organizatorul principal al activităţii, Protoieria Fălticeni, a realizat o deplasare către Casa de tip familial „Sfântul Gheorghe” din Dolhasca, unde se află găzduiţi copii şi adolescenţi care provin din medii defavorizate, apoi către Azilul de bătrâni „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”. Aici, cu sprijinul preoţilor din parohiile Protoieriei Fălticeni, al partenerilor implicaţi direct în realizarea şi desfăşurarea proiectului filantropic (preotul Dulgheriu Adrian, de la Parohia „Adormirea Maicii Domnului” din Leucuşeşti, preotul Constantin-Georgian Rotar de la Parohia „Sfântul Mare Mc. Mercurie şi Sf. Ecaterina” din Rădăşeni, împreună cu părintele Pavel Norocel de la Parohia „Sfântul Prooroc Ilie” din localitatea Suha), s-a realizat o colectă de produse alimentare şi de uz personal (rechizite şcolare, articole de igienă) care au fost dăruite copiilor, tinerilor şi vârstnicilor din cadrul centrelor implicate în proiect. Un lucru remarcabil a fost dorinţa de participare a altor persoane care au auzit de activitatea filantropică organizată de Protoieria Fălticeni, părinţi ai elevilor voluntari, care şi-au exprimat acordul pentru participarea copiilor lor şi şi-au oferit sprijinul material. Un exemplu, în acest sens, a fost implicarea familiei Drăguşanu Lucian-Romeo şi Paula, care a ajutat, având sprijinul cunoscuţilor, al colegilor de serviciu, printr-o campanie de strângere pentru copiii de la Dolhasca şi pentru vârstinicii de la azilul de la Suceava. Activitatea acestui proiect filantropic a urmărit implicarea tinerilor în activităţi de acest fel, realizarea unui dialog între generaţii, responsabilizarea aproapelui în ajutorarea semenilor.
(Pr. Georgian Rotar, pr. Bogdan Constantin Feştilă)