„Zis-a Domnul: Precum a fost în zilele lui Noe, tot așa va fi și în zilele Fiului Omului: mâncau, beau, se însurau, se măritau, până în ziua când a intrat Noe în corabie și a venit potopul și i-a nimicit
„A fi pro-viaţă înseamnă a ţine seama de rânduiala lui Dumnezeu”
Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi Români - filiala Iaşi a organizat ieri-seară, de la ora 18:30, cea de-a doua conferinţă din Postul Sfintelor Paşti.
În contextul lunii martie, cunoscută drept luna pentru viaţă, Preasfinţitul Sofian Braşoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Germaniei, Austriei şi Luxemburgului, a susţinut prelegerea cu titlul „A fi pro-viaţă înaintea lui Dumnezeu şi a societăţii”, în Sala „Iustin Moisescu” a Ansamblului Mitropolitan din Iaşi.
În debutul întâlnirii, PS Sofian a explicat titlul şi tema conferinţei, precum şi semnificaţiile sale duhovniceşti: „A fi pro-viaţă înseamnă a ţine seama de rânduiala sau de poruncile lui Dumnezeu, pe care ştim că părintele Rafail Noica le-a numit «spovedania lui Dumnezeu, făcută omului». Eu le-aş numi, parafrazând învăţăturile lui Neagoe Basarab, sfaturile lui Dumnezeu-Tatăl către fiul său - omul. Aşadar, a fi pro-viaţă înseamnă a ţine cont de aceste sfaturi care ne călăuzesc spre susţinerea vieţii. Toate rânduielile pe care Dumnezeu le-a dat de-a lungul istoriei şi care au variat pe măsura capacităţii de înţelegere a omului constituie ceea ce Dumnezeu a vrut să-i spună omului în diferitele epoci istorice, pentru ca omul să fie susţinut în viaţă şi nu doar atât, ci să aibă viaţă din belşug [...]. A fi pro-viaţă înseamnă, în egală măsură, folosirea mijloacelor societăţii dintr-un anumit timp - ale societăţii democratice, în cazul nostru - pentru apărarea vieţii şi a cadrelor în care viaţa se poate dezvolta, dar într-un mod creştinesc, adică având respect şi înţelegere faţă de alteritate”, a subliniat ierarhul.
Finalul întâlnirii a luat forma unui dialog liber între invitat şi tânărul auditoriu. Ce reprezintă viaţa de familie? Care este rolul familiei în contextul lumii moderne? Cum afectează tehnologia viaţa copiilor şi a tinerilor? Acestea au fost doar câteva dintre întrebările la care PS Sofian Braşoveanul a oferit răspuns.