„Zis-a Domnul: Precum a fost în zilele lui Noe, tot așa va fi și în zilele Fiului Omului: mâncau, beau, se însurau, se măritau, până în ziua când a intrat Noe în corabie și a venit potopul și i-a nimicit
A fost binecuvântată casa socială a Parohiei Cotârgaşi
Înaltpreasfinţitul Părinte Pimen a slujit duminica trecută în Parohia Cotârgaşi din Protopopiatul Câmpulung Moldovenesc. Cu această ocazie, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor a binecuvântat şi noua casă socială a parohiei, în urma finalizării lucrărilor primei etape din proiect.
În a V-a Duminică din Postul Mare, IPS Părinte Arhiepiscop Pimen s-a aflat în mijlocul credincioşilor din Parohia Cotârgaşi, Protopopiatul Câmpulung Moldovenesc. Prezenţa ierarhului a marcat şi cei 31 de ani de slujire la Sfântul Altar ai părintelui paroh Nicolae Dolgu.
Răspunsurile la strană au fost date de un grup de teologi din Iaşi, iar în cadrul slujbei arhiereşti a avut loc şi o hirotonie întru preot.
În cuvântul rostit la Sfânta Liturghie, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor le-a explicat credincioşilor că cea mai înaltă demnitate o reprezintă slujirea aproapelui prin fapte de milostenie: „La înfricoşătoarea Judecată a lui Dumnezeu vom fi întrebaţi tocmai de această slujire a mulţimii, a celor aflaţi în nevoi, în suferinţe, în lipsuri, numiţi de Mântuitorul «fraţi mai mici». Aceasta este slujirea celui care vrea să fie mai mare, celui care vrea să stea în ceata celor drepţi în Împărăţia cerurilor. Dragostea jertfelnică înseamnă dragostea faţă de Dumnezeu manifestată în ajutorarea semenilor noştri aflaţi în lipsuri“.
Bucuria zilei a fost încununată de sfinţirea casei sociale a parohiei, unde s-au finalizat lucrările primei etape din proiect.
Biserica „Sfântul Gheorghe“ din Cotârgaşi se află aproape de centrul localităţii, fiind singura biserică de mir din zonă. În apropiere se află şi Mănăstirea Peştele - Cotârgaşi.
Comunitatea satului are mare evlavie şi la Sfânta Cuvioasă Parascheva, considerând-o ocrotitoarea localităţii. Refăcută în anii 1920-1921, după incendierea vechiului locaş din lemn, biserica a fost construită din piatră şi cărămidă, în stil moldovenesc. Este pictată în interior, iar la exterior are ocniţe lucrate în mozaic.
Sfinţirea casei sociale a parohiei reprezintă o realizare deosebită pentru comunitate. S-au finalizat lucrările pentru prima jumătate din această clădire, pusă sub ocrotirea Sfântului Ierarh Nicolae. Casa socială este concepută spre a deservi nevoile parohiei şi cuprinde deocamdată biblioteca, praznicarul, bucătăria, pivniţa, magazia şi camera mortuară. La etaj vor fi amenajate camere în care pot fi găzduite pană la 15 persoane vârstnice cu nevoi speciale.