„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
A fost lansat manualul de supravieţuire semnat de Adrian Papahagi
Editura Doxologia a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei a lansat la Iaşi ieri, 3 mai, volumul „Creştinul în cetate - manual de supravieţuire“, semnat de Adrian Papahagi. Evenimentul a avut loc la Muzeul Unirii din Iaşi, în prezenţa autorului, dar şi a teologului Radu Preda.
Cu solide argumente morale, filosofice, istorice, politologice, Adrian Papahagi a avut curajul de a afirma în paginile cărţii sale că nu orice set de idei, credinţe sau valori este fezabil şi dezirabil, atunci când vine vorba despre maşinăria instituţională a bunei guvernanţe moderne. Mai mult, a pus accent pe superioritatea unui anume set specific, cel definit de Creştinism. „Ştim bine că Împărăţia lui Hristos nu este din lumea aceasta şi graba acestei lumi nu este aşezarea noastră în lume, ci privirea noastră, care este ancorată în cele de dincolo şi, în cele din urmă, în imitaţia lui Hristos. Noi suntem în altă logică. Dar, în acelaşi timp, suntem cetăţeni. Ne ducem la vot. Suntem chemaţi să votăm sau chiar uneori să decidem în cetate. Or, există tot mai mult ispita în România de astăzi şi în lumea de astăzi de a se surghiuni creştinismul din cetate, de a se spune: Fii creştin, dar la tine acasă. Nu ne interesează credinţa ta. Du-te şi roagă-te la tine, poartă-ţi cu tine credinţa, dar când vii în societate, eşti doar cetăţean! Asta e schizofrenie, nu se poate aşa ceva. Suntem plenar creştini şi în cetate. De îndată ce punem piciorul în cetate suntem cetăţeni“, a punctat Adrian Papahagi.
Volumul „Creştinul în cetate“ face parte din colecţia Eseu, cea mai nouă colecţie a Editurii Doxologia, în cadrul căreia au mai publicat Mihai Neamţu şi Teodor Baconschi. Cartea lansată ieri poate fi comandată şi online de pe site-ul edituradoxo logia.ro.