„În vremea aceea Iisus învăța și de față ședeau farisei și învățători ai Legii, veniți din toate orașele mici ale Galileei, ale Iudeei și din Ierusalim. Iar puterea Domnului se arăta în tămăduiri.
A trecut la cele veşnice preotul iconom stavrofor Costache Ceobanu
În data de 21 august 2019 a trecut la cele veşnice preotul Costache Ceobanu, pensionar îmbisericit la Parohia „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” - Dorohoi, în vârstă de 75 de ani.
Preotul Costache Ceobanu s-a născut în localitatea Mileanca, judeţul Botoşani, la data de 29 iulie 1944, din părinţii Costache şi Floarea. Absolvent al Seminarului Teologic „Veniamin Costache” de la Mănăstirea Neamţ, a urmat cursurile universitare la Institutul Teologic de Grad Universitar din Bucureşti, unde în anul 1969 a obţinut titlul de licenţiat în Teologie cu lucrarea „Despre Taina Botezului”. S-a căsătorit la data de 26 iulie 1969 cu Viorica Ceică din Darabani, judeţul Botoşani, cadru didactic, având ulterior un copil - Costeluş Olivian. A fost hirotonit diacon în ziua de 26 octombrie 1969, iar preot şi duhovnic în ziua de 9 noiembrie 1969, pe seama Parohiei „Sfinţii Voievozi” - Fundu Herţii, Protopopiatul Dorohoi, judeţul Botoşani.
Începând cu data de 1 martie 1981, în urma plecării la studii a părintelui protopop Damian Teodor, îşi încetează activitatea de contabil principal la cancelaria protopopiatului şi ocupă postul vacant de protopop. La 1 septembrie 1982 pleacă din postul pe preot paroh al Parohiei „Sfinţii Voievozi” - Fundu Herţii, Protopopiatul Dorohoi, judeţul Botoşani, şi ocupă postul de preot paroh la Parohia „Sfântul Dumitru” - Dorohoi, Protopopiatul Dorohoi. Începând cu data de 1 iulie 1984 încetează activitatea de protopop, rămânând paroh la Parohia „Sfântul Dumitru” - Dorohoi. La 1 iunie 1995 se transferă la Parohia „Sfântul Nicolae” - Dorohoi pe postul de paroh, unde rămâne până la data de 1 noiembrie 1997, când se transferă ca paroh la parohia nou înfiinţată „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” din Dorohoi.
Aici s-a preocupat de buna gospodărire a comunităţii nou înfiinţate, procurând toate cele necesare. A construit o capelă, ce a fost sfinţită la data de 22 iunie 1998 de Preasfinţitul Părinte Calinic Botoşăneanul, unde a slujit până la terminarea lucrărilor de construire a bisericii parohiale (21 noiembrie 2010). În anul 1996 se pune piatra de temelie a noii biserici şi din 1998 a început construirea ei, locaşul de cult fiind sfinţit la data de 10 iulie 2011 de Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Teofan. Părintele Costache Ceobanu a avut o bogată activitate administrativă, a obţinut terenul necesar construirii bisericii şi l-a intabulat, a înzestrat biserica cu toate cele necesare cultului divin, parohia dispunând în prezent de biserică nouă şi capelă.
La 1 aprilie 2011 se pensionează, rămânând să slujească până la 1 februarie 2015, când este îmbisericit la aceeaşi biserică. A primit rangul onorific de iconom stavrofor la 10 iulie 2011, în urma activităţii deosebit de frumoase desfăşurată în toate planurile de misiune.
Înmormântarea părintelui Ceobanu Costache a avut loc duminică, 25 august, în curtea bisericii parohiale. La slujba înmormântării a fost prezent, în calitate de delegat al Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Teofan, părintele Marian Timofte, vicarul administrativ al Arhiepiscopiei Iaşilor, care a transmis mesajul de condoleanţe din partea ierarhului. (Pr. ic. stavr. Daniel Precob)