„Atunci când S-a născut Iisus în Betleemul Iudeei, în zilele regelui Irod, iată magii de la Răsărit au venit în Ierusalim, întrebând: Unde este împăratul Iudeilor, Cel ce S-a născut? Căci am văzut la Ră
A treia ediţie a evenimentului „Călătorie la 1900“
Castelul Miclăuşeni îşi deschide porţile vizitatorilor în atmosferă de sărbătoare. Evenimentul „Călătorie la 1900“, care îşi propune o întoarcere în ambianţa specifică familiei Sturdza, este anul acesta la cea de-a treia ediţie şi va fi organizat în perioada 3-4 septembrie 2016.
Deschiderea festivă va avea loc sâmbătă, 3 septembrie 2016, la ora 10:00, conform următorului program:
- lansarea volumului „Palatul Sturdza de la Miclăuşeni. File dintr-un album risipit“, apărut la Editura Doxologia, autori: dr. Narcis Dorin Ion (Muzeul Naţional Peleş) şi dr. Sorin Iftimi, Complexul Muzeal Naţional Moldova Iaşi;
- „Poveşti de succes. Conace şi castele revitalizate“, prezintă arh. Anca-Raluca Majaru, preşedinte al Asociaţiei Arché, Bucureşti;
- „Gânduri despre Castelul Miclăuşeni“, alocuţiune rostită de arhim. Hrisostom Rădăşanu, consilier educaţional al Arhiepiscopiei Iaşilor;
- recital susţinut de corala „Universitas“ a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi, dirijor Alexandru Darie, coordonator Gabriela Enăşescu.
Pe parcursul celor două zile, publicul va putea vizita expoziţia „Obiecte ale familiilor nobiliare româneşti“, organizată împreună cu Muzeul Naţional Peleş şi Complexul Muzeal Naţional Moldova Iaşi, şi va putea participa la activităţi interactive prin care castelul va prinde viaţă. Vizitatorii se vor putea bucura de spectacole în aer liber de teatru, dans şi muzică de epocă, ateliere de creaţie pentru copii şi adulţi, tablouri vivante, târg de antichităţi, plimbări cu trăsura, parada costumelor, bucate de odinioară şi alte surprize din partea organizatorilor. Cei care vor dori vor putea închiria vestimentaţie specifică belle epoque de la punctul special amenajat în curtea Castelului. De asemenea, iile sunt o opţiune.
Castelul Miclăuşeni este unul dintre cele mai romantice castele din România şi, în prezent, este în proces de restaurare. De-a lungul timpului, clădirea a suferit din cauza agresiunilor armatei sovietice şi ale autorităţilor comuniste. Mesajul pe care organizatorii îl transmit prin animarea încăperilor care datează de la 1880 este „Împreună sprijinim restaurarea castelului“.
Intrarea la eveniment se face pe baza unui bilet, în valoare de 10 lei. Biletele vor putea fi cumpărate la intrarea în parcul castelului. Tinerii cu vârste între 14 şi 18 ani vor beneficia de o reducere de 50%, iar copiii sub 14 ani vor intra gratuit. În funcţie de suma adunată, banii strânşi în urma vânzării biletelor vor fi direcţionaţi fie spre restaurarea turnuleţului de la poarta de sud-est, care este în ruină, fie spre restaurarea monumentului lui Alecu Sturdza. Ambele sunt obiective importante ale domeniului de la Miclăuşeni şi necesită intervenţii în regim de urgenţă.
„Călătorie la 1900“ face parte din seria de evenimente organizate de „Zilele Europene ale Patrimoniului“, care se desfăşoară în luna septembrie a fiecărui an.
Pentru mai multe detalii vizitaţi pagina de facebook FB/ Castelul-Miclăuşeni, telefonic la numărul 0728/880.575 sau pe e-mail: castelulmiclauseni@ gmail.com.