„Zis-a Domnul: Precum a fost în zilele lui Noe, tot așa va fi și în zilele Fiului Omului: mâncau, beau, se însurau, se măritau, până în ziua când a intrat Noe în corabie și a venit potopul și i-a nimicit
A XVIII-a ediţie a taberei de creaţie „Dăruind vei dobândi”, la Filioara
În perioada 28 iulie - 3 august 2019, în satul Filioara din comuna Agapia a avut loc cea de-a XVIII-a ediţie a taberei de creaţie „Dăruind vei dobândi”.
Anul acesta, numărul participanţilor a fost record: peste 170 de copii s-au bucurat de cinci zile pline de zâmbete. Fiind an aniversar, pe lângă clasicele ateliere de cusut ii şi poale pe etamină, hand-made, pirogravură, folk, tir cu arcul, educaţie religioasă, atelierul pro-vita, comunicare şi pictură, participanţii au fost părtaşi şi la o serie de activităţi distractive, prin care ei s-au putut cunoaşte, autocunoaşte şi destinde.
Ca în fiecare an, marele foc de tabără i-a adunat pe toţi în jurul lui. Cântece, chitară, jocuri şi multă voie bună. Alături de organizatori, tabăra a avut invitaţi de seamă precum prof. dr. Nicolae Scurtu, prof. univ. dr. Magda Ciopraga, părintele consilier Nicodim Petre, poetul Gheorghe Simon, Elena Scriminti sau colonelul Petru Nica. Aceştia au vorbit copiilor cu aceeaşi dragoste cu care tinerii participanţi i-au primit în mijlocul lor.
Istoricul literar Nicolae Scurtu le-a spus copiilor ce comoară se ascunde în inimile lor tinere: „Dragi copii, eu am fost profesor jumătate de secol şi i-am învăţat pe elevii mei să citească verbul înaripat al Bibliei, al cărţilor sfinte şi să pornească de la aceste exemple şi de la aceste modele tutelare şi veşnice în edificarea şi creşterea lor. Nu se poate, fără a apela la învăţătura creştină şi la biografia Omului-Dumnezeu Iisus Hristos, să pornim să înţelegem, să explicăm şi, mai ales, să ne comportăm ca nişte adevăraţi oameni. Să nu minţiţi niciodată, chiar dacă adevărul este în defavoarea voastră, să nu furaţi niciodată şi să spuneţi părinţilor absolut tot ce vi se întâmplă. Atunci veţi fi mai liberi, mai frumoşi, mai inteligenţi şi mai înaripaţi în gândurile voastre”.
Tabăra s-a încheiat cu o lecţie de istorie în care tinerii participanţi au mers pe urmele marilor voievozi Ştefan cel Mare şi Sfânt, Petru Rareş, Alexandru Lăpuşneanu, vizitând ctitoriile acestora şi mormintele urmaşilor lor la mănăstirile Almaş, Bistriţa, Pângăraţi şi „Sfântul Ioan Domnesc”. (Ioana Ursache, ASCOR Iaşi)