„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Academicianul Valeriu Cotea a plecat la Domnul
Academicianul Valeriu Cotea, preşedinte de onoare al Secţiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice, oenolog cu 60 de ani de carieră ştiinţifică naţională şi internaţională a plecat la Domnul ieri-dimineaţă, pe 21 aprilie. Peste doar câteva zile, pe 11 mai, ar fi împlinit 90 de ani.
Academicianul Valeriu Cotea a fost cercetător, practician de excepţie, teoretician şi creator de şcoală - unul dintre cei mai mari specialişti din România în domeniul viticulturii şi oenologiei. La doar 25 de ani era deja asistent universitar în cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad“ din Iaşi (USAMV), Facultatea de Horticultură, devenind apoi şef de lucrări, conferenţiar, profesor, şef de catedră, decan al facultăţii. Din 1992 a fost director al Centrului de Cercetări pentru Oenologie - filiala Iaşi a Academiei Române. A înfiinţat mai multe plantaţii viticole experimentale, colecţii ampelografice, care conţin descrieri amănunţite ale speciilor şi soiurilor de viţă-de-vie, a fondat o staţie pilot de vinificaţie şi un laborator de oenologie, menite să asigure formarea viitorilor specialişti. În acest scop a elaborat cursuri, manuale şi caiete de lucrări practice, iar activitatea sa de cercetare este concretizată în peste 500 de titluri. Activitatea sa ştiinţifică a fost recunoscută prin alegerea ca membru corespondent sau membru de onoare a numeroase societăţi şi academii de specialitate din ţară şi din străinătate: Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice, American Society for Enology and Viticulture, Group International Polyphenols, Academie Suisse du Vin, Accademia Italiana delle Vite e del Vino, Academie Internationale du Vin. Preşedinţia României i-a acordat două distincţii naţionale: Steaua României în Grad de Cavaler (2000) şi Ordinul Naţional Serviciu Credincios în Grad de Cavaler (2003). „Este un moment dificil pentru întreaga comunitate academică din România, dar mai ales pentru instituţia noastră. Academicianul Valeriu Cotea a fost creatorul şcolii moderne româneşti de oenologie, pe care a dus-o la un nivel de prestigiu. Pe de altă parte, să nu uităm ca el a reprezentat ţara noastră la nivel mondial, în toate forurile mondiale, pe acest segment“, a declarat Vasile Vântu, rectorul USAMV Iaşi.
Academicianul Valeriu Cotea va fi condus pe ultimul drum mâine, 23 aprilie, în ziua Sfântului Mare Mucenic Gheorghe. Slujba de înmormântare va începe la ora 12:00, la Biserica „Sfântul Nicolae“ Copou şi se va încheia la Cimitirul Eternitatea. La ceremonie vor participa academician Bogdan C. Simionescu, vicepreşedinte al Academiei Române, membri ai Academiei Române - filiala Iaşi, secretarul ştiinţific al Secţiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice. Înmormântarea se va face cu gardă de onoare, asigurată de Garnizoana Iaşi.