„Atunci când S-a născut Iisus în Betleemul Iudeei, în zilele regelui Irod, iată magii de la Răsărit au venit în Ierusalim, întrebând: Unde este împăratul Iudeilor, Cel ce S-a născut? Căci am văzut la Ră
„Această capelă nu este doar un dar al nostru către Dumnezeu, ci cred că este, în primul rând, un dar al lui Dumnezeu către noi“
Joi, 9 noiembrie 2017, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Teofan a oficiat slujba de Sfinţire a Capelei Colegiului Tehnic „Ion Creangă“ din oraşul Târgu Neamţ. Capela îi are drept ocrotitori pe Sfinţii Trei Ierarhi, fiind ridicată şi amenajată în ultimii ani la iniţiativa profesorului Emil Creangă, prin sprijinul conducerii unităţii şi a autorităţilor locale.
Sfinţirea Capelei cu hramul Sfinţilor Trei Ierarhi - Vasile, Grigorie şi Ioan, de la Colegiul Tehnic „Ion Creangă“ din oraşul Târgu Neamţ, a adunat laolaltă elevi, profesori, preoţi, autorităţi locale şi judeţene. Au fost prezenţi Ionel Arsene - preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, Daniel Harpa - primarul oraşului Târgu Neamţ, inspectorul şcolar general Viorel Stan, viceprimarul Vasile Apopei, o parte dintre consilierii locali ai oraşului, precum şi inspectori şcolari.
La finalul slujbei de Sfinţire, Părintele Mitropolit Teofan a subliniat faptul că o educaţie autentică nu poate exista înafara legăturii cu Dumnezeu: „Oamenii care s-au îndreptat spre carte, spre învăţătură, spre înţelepciune, au reuşit să creeze pentru ei înşişi spaţii de libertate, de frumuseţe, de adâncime. Dacă însă această înţelepciune omenească, şi cunoaştere, şi ştiinţă sunt despărţite de Izvorul lor - Dumnezeu, Cel Care le deţine pe acestea, omul poate cădea foarte uşor în tristeţe şi în deznădejde. Dumnezeu este cunoaştere absolută, este Logos, raţiune, este cuvânt şi înţelepciune. Cunoaşterea este esenţială, dar devine cu adevărat izvorâtoare de tot lucrul bun dacă este deschisă şi spre Dumnezeu“. „Cred că se bucură din înălţimea cerului Ion Creangă, pentru că a fost om al Bisericii şi a rămas, în cele din urmă, foarte ataşat valorilor credinţei ortodoxe“, a adăugat IPS Părinte Teofan.
De asemenea, directorul Colegiului Tehnic din Târgu Neamţ, prof. Gheorghe Apetrei, a declarat: „Mulţumim Domnului că ne aflăm aici împreună şi aducem mulţumire pentru cele întâmplate. Această capelă nu este doar un dar al nostru către Dumnezeu, ci cred că este, în primul rând, un dar al lui Dumnezeu către noi. Dezideratele şcolii de a forma oameni buni, drepţi, cu iubire faţă de aproapele sunt componente ale credinţei noastre ortodoxe. Şi dacă şcoala s-a născut în sânul Bisericii, iată-ne, cu ajutorul Bunului Dumnezeu şi al celor care au dat din prinosul lor pentru construirea acestui lăcaş, iată-ne acum în bisericuţa noastră, a celor de la Colegiul Tehnic «Ion Creangă». Mulţumirea noastră este imensă şi oricâte cuvinte am spune, nu putem exprima decât bucurie. Cel mai important lucru, consider eu, e ca sămânţa pe care Părintele Mitropolit Teofan a sădit-o în sufletele celor prezenţi să găsească acel sol fertil şi, peste ani, să ne putem revedea aici având roadele lucrului bine făcut“.
La final, toţi cei care au ajutat la ridicarea locaşului au primit diplome şi distincţii de vrednicie.
Din partea şcolii, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a primit în dar două simboluri ale învăţăturii, o carte şi un condei, oferind, la rândul său, mai multe volume din colecţiile Editurii „Doxologia“ pentru biblioteca liceului.
Capela Colegiului Tehnic din Târgu Neamţ va servi ca loc de desfăşurare a orelor de Religie, precum şi ca loc de reculegere pentru elevi şi cadrele didactice.