„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
„Această expoziție este o manifestare a evlaviei și credinței ortodoxe”
Sala „Baptisteriu” a Muzeului Mitropolitan din Iași a găzduit joi, 1 februarie 2018, vernisajul expoziției „Icoană și frescă” semnată de pictorul Marius‑Ciprian Ghinescu din Iași. Lucrările pictorului ieșean au fost expuse în luna decembrie a anului trecut în Sala „Europa Christiana” a Palatului Patriarhiei, după ce a câștigat Marele Premiu al Concursului Național Icoana Ortodoxă - Lumina credinței, ediția a VI‑a.
Expoziția „Icoană și frescă” semnată de pictorul Marius‑Ciprian Ghinescu din Iași a fost vernisată în ajunul Praznicului Întâmpinării Domnului, joi, 1 februrarie, în Muzeul Mitropolitan din Iași. Au răspuns invitației autorului preoți, profesori, pictori bisericești, oameni de cultură și prieteni. Vernisajul a fost deschis de un repertoriu de cântări religioase interpretate de un grup de studenți ai Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași. Mai întâi, profesor doctor Nicoleta Melniciuc‑Puică, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași - Secția Artă sacră, a remarcat că Marius‑ Ciprian Ghinescu se numără printre cei mai buni absolvenți ai instituției teologice ortodoxe ieșene: „Mă bucur pentru că Marius Ghinescu a organizat expoziția de icoane personală la Iași. Ne entuziasmează această realizare și aceste lucrări expuse aici. Pe holul către această sală, am vizionat câteva postere cu pictură murală lucrată de Marius‑Ciprian Ghinescu. Autorul acestor exponate este un pictor complet, care abordează toate tehnicile și le duce spre desăvârșire. Pictura murală este lucrată de Marius‑ Ciprian Ghinescu la Centrul de Conservare și Restaurare a Patrimoniului de Artă Creștină RESURRECTIO al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, alături de întreaga echipă”.
Legătură între icoană și starea duhovnicească
Arhimandritul Nichifor Horia, exarhul administrativ al mănăstirilor din Eparhia Iașilor, a subliniat că icoana trebuie să împlinească dimensiunea credinței: „Această expoziție este o manifestare a evlaviei și credinței ortodoxe, dar și a purtării rugăciunilor în mănăstiri, o parte dintre acestea fiind zugrăvite în aceste compoziții originale. Icoana trebuie să împlinească dimensiunea credinței care își pune amprenta pe opera realizată, care este împreună‑lucrare inspirată artistului de Dumnezeu, de Sfântul Duh și de sfântul pictat. Mă bucur de organizarea acestei expoziții! Nădăjduiesc că pictorul Marius Ghinescu va crește și mai mult în talentul pe care și l‑a vădit atât de repede”. Părintele profesor doctor Ion Vicovan, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Iași, a vorbit despre starea pe care pictorul o transmite privitorului prin creația sa: „Icoana a fost mereu prezentă în biserică. În funcție de modul cum a fost realizată, ea poate determina o anumită stare duhovnicească. Noi suntem sau trebuie să devenim icoana lui Dumnezeu în lumea de astăzi. Îl felicit pe Marius‑Ciprian Ghinescu atât pentru organizarea expoziției, cât și pentru premiul obținut la Patriarhia Română. Ne bucurăm pentru că a fost studentul facultății noastre!”.
Căutare continuă în arta iconografică
La final, Marius‑Ciprian Ghinescu a relatat audienței cum și‑a descoperit talentul artistic, după ce a amintit că expoziția vernisată s‑a format în urma câștigării Concursului Național Icoana Ortodoxă - Lumina credinței, ediția a VI‑a. „Premiul special al concursului a constat în organizarea unei expoziții personale de icoane în Sala „Europa Christiana” a Palatului Patriarhiei din București. De asemenea, a fost editat și un catalog. Am considerat că este bine ca icoanele expuse în Capitală să fie vizionate și în Iași. Am descoperit icoana la finalul clasei a V‑a, pe vremea când eram elev al Colegiului Național de Artă din Bacău. O cunoștință mi‑a oferit mai multe cărți de specialitate ce cuprindeau și icoane. Icoanele m‑au atras, astfel că la început am făcut copii după acele imagini. Treptat, am intrat mult mai adânc în această lume a icoanei. Întotdeauna am fost într‑o continuă căutare și sunt foarte multe lucruri de descoperit în arta iconografică”, a accentuat Marius‑Ciprian Ghinescu. Expoziția „Icoană și frescă” poate fi vizitată zilnic între orele 8:00‑16:00, până pe 15 februarie 2018 în Sala „Baptisteriu” a Muzeului Mitropolitan din Iași.