„Zis-a Domnul pilda aceasta: Împărăția lui Dumnezeu este asemenea grăuntelui de muștar pe care, luându-l, un om l-a aruncat în grădina sa; și a crescut și s-a făcut copac, iar păsările cerului s-au
Activitate duhovnicească pentru persoane aflate în detenţie
Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, Sectorul social-filantropic al Centrului eparhial Roman a organizat un eveniment dedicat persoanelor aflate în detenţie. Acesta s-a desfăşurat în cadrul unui program social eparhial.
Parohia „Sfinţii Apostoli“ din municipiul Bacău a fost luni, 17 octombrie 2016, gazda unei activităţi cu caracter duhovnicesc. Alături de credincioşi, au participat 15 deţinute aflate în custodia Penitenciarului Bacău, împreună cu părintele capelan Daniel Maşala. Părintele paroh Constantin Abageru, împreună cu un sobor de preoţi, a slujit Sfânta Liturghie, în cadrul căreia s-au rostit rugăciuni pentru întărirea sufletească a persoanelor private de libertate. În cuvântul adresat la sfârşitul slujbei, părintele paroh a evocat bucuria duhovnicească prilejuită de împreuna-slujire cu persoanele aflate în detenţie, mulţumind Înaltpreasfinţitului Părinte Ioachim şi conducerii Penitenciarului Bacău pentru implementarea în comun a acestui proiect, care oferă şansa împlinirii unui îndemn evanghelic, şi anume de a sprijini moral persoanele aflate în temniţă. A urmat participarea la agapa frăţească, pregătită în casa praznicală a parohiei, în timpul căreia s-a vizionat un film tematic despre nădăjduirea în ajutorul lui Dumnezeu în vremuri de ispite şi încercări sufleteşti. Prin intermediul preoţilor invitaţi, s-au purtat discuţii legate de felul în care creştinul reacţionează în momentele de cumpănă, concluzionându-se nevoia apelării la ajutorul lui Dumnezeu, rugăciune şi spovedanie pentru a trece peste momentele dificile ale vieţii. Au fost împărtăşite experienţe din viaţa deţinutelor, prin care s-a afirmat faptul că Dumnezeu îşi arată dragostea faţă de oameni, prin intermediul sfinţilor sau al aproapelui, şi că în urma necazurilor, fiecare învaţă „o lecţie“, care îl face să reflecte asupra faptelor pe care le-a săvârşit şi să identifice calea greşită pe care a ales-o la acel moment. „La sfârşitul întâlnirii s-au împărţit daruri duhovniceşti, iconiţe şi cărţi de rugăciune, adresându-se de către invitatele din Penitenciarul Bacău mulţumiri pentru ziua specială şi pentru binecuvântările pe care le-au trăit în compania credincioşilor şi preoţilor Parohiei «Sfinţii Apostoli» din municipiul Bacău“, a menţionat pr. Ciuche Eugen-Ciprian, consilier al Sectorului social-filantropic al Eparhiei Romanului şi Bacăului.