„În vremea aceea a intrat Iisus în Capernaum. Iar sluga unui sutaș, care era la el în cinste, fiind bolnavă, trăgea să moară. Și, auzind despre Iisus, a trimis la El bătrâni ai iudeilor, rugându-L să
Activitate social-filantropică în Parohia „Sfântul Dimitrie“ din satul Oroftiana
Sărbătoarea Sfântului Ierarh Nicolae a fost marcată în Parohia „Sf. Dimitrie, Izvorâtorul de Mir“ din satul Oroftiana, judeţul Botoşani, Protopopiatul Darabani, de o activitate social-filantropică, destinată a veni în sprijinul unor membri ai comunităţii aflaţi în nevoie.
Proiectul, intitulat sugestiv „Dăruind vei dobândi“, a fost rodul unui parteneriat desfăşurat între Şcoala nr. 4 din localitate şi Parohia „Sf. Dimitrie“, avându-i drept iniţiatori şi coordonatori pe doamna profesoară de geografie Anca Florentina Pristavu şi pe preotul paroh Cosmin Constantin Pristavu.
Mai multe detalii despre activităţile derulate ne-a oferit părintele paroh Cosmin Constantin Pristavu: „Prin implicarea şi contribuţia enoriaşilor parohiei, cât şi a unor oameni de bine, cu multă dragoste de Dumnezeu şi de semeni, în perioada de început a Postului Naşterii Domnului, am reuşit să pregătim pachete cu alimente de bază, menite a ajunge în casele unor persoane lipsite de posibilităţi materiale din parohia noastră. Totodată, elevii claselor a VII-a şi a VIII-a, impulsionaţi şi conduşi de doamna dirigintă, au realizat felicitări cu mesaje şi însemne specifice sărbătorii Naşterii Domnului, destinate a îndulci amărăciunea bătrâneţii, a neputinţei fizice, precum şi a depărtării de cei dragi. Duminică, 6 decembrie 2015, după săvârşirea Sfintei Liturghii şi însoţiţi de coordonatorii proiectului, elevii au pornit în călătorie prin sat. Urmând pilda Sfântului Nicolae şi însufleţiţi de dragostea lui faţă de oameni, cu atât mai mult cu cât ne aflam chiar în ziua de aşteptare a darurilor de la Moş Nicolae, copiii au oferit din cele pregătite bătrânilor şi celor aflaţi în lipsă, au luminat ochii acestora cu felicitarea pregătită cu mult drag şi le-au încântat auzul printr-o colindă. Reacţia bătrânilor a fost de cele mai multe ori spontană, nu arareori în ochii acestora ivindu-se o lacrimă, un zâmbet cald ori o amintire a copilăriei. Întrucât miezul proiectului a fost, pe de o parte, deprinderea cu practicarea milosteniei şi dărnicia arătată celor aflaţi în lipsuri, iar pe de altă parte, crearea unei atmosfere de prietenie, comunicare şi relaţionare dintre tineri, o alternativă a spaţiului virtual, punctul terminus al periplului noastru prin inimile şi casele bătrânilor nu a fost lipsit de surprize. Din partea lui Moş Nicolae, elevii au găsit în biserica din sat dulciuri, colăcei şi alte bunătăţi ale copilăriei, toate acestea alături de o atmosferă caldă şi primitoare. Proiectul «Dăruind vei dobândi», realizat în urma colaborării dintre Şcoală şi Biserică, a demonstrat încă o dată că numai împreună - poate dincolo de bariere confesionale, unii alături de alţii şi însufleţiţi de un ideal - putem realiza lucruri mici, însă cu multă dragoste şi, de asemenea, faptul că, aflaţi în plină perioadă de „dezlegare la fapte bune“, am reuşit să aducem o rază de mângâiere, o amintire a copilăriei, un zâmbet şi o lacrimă în sufletele unor persoane cu mult trecute trupeşte de etatea copilăriei, însă purtătoare în suflet de lumina şi bucuria copilăriei“.
11 familii au primit ajutoare în Parohia Pocreaca
Biroul de asistenţă socială al Parohiei Pocreaca a desfăşurat în data de 5 decembrie 2015 o activitate destinată familiilor aflate în situaţii de risc. Au fost identificate 11 familii nevoiaşe, cărora li s-au acordat ajutoare alimentare şi de menaj. Prin această activitate s-a valorificat ajutorul financiar primit de la Centrul eparhial, serviciile sociale ale parohiei fiind acreditate. Ajutoarele au fost date după săvârşirea Sfintei Liturghii, la care au participat toţi beneficiarii. Menţionăm că nu numai cei 11 beneficiari sunt în situaţii sociale speciale, ci aproximativ toate familiile din această parohie au nevoie de sprijin financiar şi material, veniturile lor fiind insuficiente pentru a-şi acoperi nevoile fundamentale.