„În vremea aceea, mergând Iisus pe cale, a zis cineva către El: Te voi însoți oriunde Te vei duce. Și i-a zis Iisus: Vulpile au vizuini și păsările cerului cuiburi; dar Fiul Omului nu are unde să-Și plece
Activităţi catehetice în Protopopiatul 1 Iaşi
În lunile septembrie şi octombrie ale acestui an, în cadrul Protopopiatului 1 Iaşi, au avut loc opt activităţi catehetice înscrise în cadrul manifestărilor închinate Anului omagial al icoanei, al iconarilor şi al pictorilor bisericeşti şi Anului comemorativ Justinian Patriarhul şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului în Patriarhia Română.
Întrunirile au avut loc cu binecuvântarea IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, la iniţiativa părintelui Bogdan Racu, inspector pentru învăţământ şi cateheză în cadrul Arhiepiscopiei Iaşilor, şi au fost organizate în fiecare cerc pastoral, temele fiind selectate din Programa catehetică pe anul 2017.
Seria de cateheze demonstrative a fost deschisă în data de 20 septembrie 2017 de părintele Alin-Cristian Preotu de la Parohia „Sfânta Vineri“ din Iaşi (Cercul pastoral nr. 3), el susţinând tema „Parohia - familia cea mare“. Cateheza s-a adresat unui grup de adulţi, având drept scop şi finalitate lămurirea credincioşilor cu privire la drepturile şi obligaţiile lor în cadrul parohiei şi importanţa menţinerii armoniei şi comuniunii frăţeşti în interiorul acesteia.
A doua zi, pe 21 septembrie 2017, au fost susţinute două cateheze demonstrative. Prima a avut loc la Parohia Zaboloteni din cadrul Cercului pastoral nr. 10, cateheză susţinută de părintele Iulian Moisii şi intitulată „Rolul icoanei în cultul ortodox“. Aceasta a fost adresată unui grup de elevi ai şcolii din localitate, fiind bine structurată, interactivă şi, după cum spunea prof. Simona Alexandru, „informaţiile de la cateheză vor ajunge, prin vocea copiilor, în cadrul familiilor lor“. A doua cateheză din aceeaşi zi, având tema „Patriarhul Justinian Marina“, a avut loc la Parohia Pleşani din cadrul Cercului pastoral nr. 8 şi a fost susţinută de părintele Andrei Toplicean, care a evocat personalitatea patriarhului. Împreună cu credincioşii prezenţi în biserică a scos în evidenţă calităţile lui de om, monah rugător şi slujitor al lui Dumnezeu în Biserică.
„Rolul icoanei în cultul ortodox“, în Parohia Ţigănaşi
Au urmat în data de 22 septembrie 2017 alte două cateheze. Una a avut loc la Parohia Ţigănaşi din cadrul Cercului pastoral nr. 6, unde părintele Dragoş Borş a susţinut cateheza intitulată „Rolul icoanei în cultul ortodox“. Ea a fost adresată unui grup de adulţi. Prin intermediul ei, părintele a evidenţiat dimensiunile duhovniceşti ale icoanei (dogmatic, doxologic, didactic şi haric sau sfinţitor) şi faptul că rugăciunile adresate în faţa lor trebuie să fie cuprinse de dorinţa noastră de a ne curăţa viaţa şi a ne elibera de patimi. Cealaltă cateheză din aceeaşi zi a fost susţinută de părintele Bogdan Panţiru de la Parohia Moimeşti cu tema „De ce nu este icoana chip cioplit?“. Cateheza s-a adresat unui grup mixt, iar pe parcursul desfăşurării ei s-a simţit o atmosferă de familiaritate între preot şi credincioşi, semn că munca de catehizare în această biserică a început cu mult timp în urmă, lucru remarcat şi de unul dintre participanţi: „...util şi necesar, ca de obicei, vrem mai multe ore de acest fel“.
Părintele Răduc Ionuţ-Iustinian de la Parohia Toma Cozma Iaşi, din cadrul Cercului pastoral nr. 2, a susţinut în data de 26 septembrie 2017, cateheza intitulată „Viaţa duhovnicească şi cum o putem dobândi“. A fost o cateheză motivaţională, credincioşii prezenţi înţelegând că pentru a ajunge la mântuire trebuie să trăiască în Duhul lui Hristos, cu rânduială, în rugăciune.
Ultima cateheză din luna septembrie a avut loc în data de 29, fiind susţinută de părintele Iulian Grigoraş de la Parohia Mihail Kogălniceanu din cadrul Cercului pastoral nr. 9, intitulată „Icoana în viaţa creştinului ortodox“. „O lucrare bine documentată cu foarte multe argumente“, care a evidenţiat „înaltele calităţi oratorice şi pedagogice ale preotului“, după cum observa unul dintre participanţi.
În data de 6 octombrie 2017, la Parohia „Sfinţii 40 de Mucenici“ din Iaşi, din cadrul Cercului pastoral nr. 1, părintele Ioan Rusu a susţinut cateheza cu tema „Ce este icoana?“. Ea a fost adresată unui grup de adulţi, fiind subliniată importanţa cinstirii icoanelor în vederea dobândirii mântuirii, făcându-se şi o paralelă între iconoclasmul primelor secole şi iconoclasmul modern.
În luna noiembrie vor fi susţinute ultimele două cateheze demonstrative din acest an în cadrul Protopopiatului 1 Iaşi. Părintele Ionuţ Merticariu de la Parohia Cotu lui Ivan (Cercul pastoral nr. 7) va susţine cateheza intitulată „Cum ne pregătim pentru primirea Sfintelor Taine şi ierurgii?“, iar părintele Ştefan Tulan de la Parohia Rediu (Cerc pastoral nr. 5) va prezenta cateheza cu tema „Chipuri de mărturisitori creştini ortodocşi în perioada comunistă“.
De menţionat faptul că la catehezele demonstrative ce au avut loc au participat pe lângă preoţii din cadrul cercurilor pastorale şi profesori de religie, iar din partea Centrului eparhial şi a Protopopiatului 1 Iaşi au fost prezenţi părintele inspector Bogdan Racu, pr. protopop Toma Gradinaciuc, pr. misionar protopopesc Benone Prodan, pr. Vasile Cristian, responsabil de cateheză la nivelul protopopiatului.