„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Activităţi dedicate Zilei Copilului în Anul omagial al satului românesc
Cu ocazia zilei de 1 iunie, în care se sărbătoreşte Ziua Internaţională a Copilului, la fel ca anul trecut, Protoieria Fălticeni a organizat diferite activităţi plăcute şi distractive pentru cei mai tineri.
Activităţile de anul acesta vin şi în contextul Anului omagial al satului românesc şi au fost organizate în colaborare cu parohii şi unităţi de învăţământ din municipiul Fălticeni, desfăşurându-se cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor.
Prima activitate a avut loc în data de 30 mai, fiind organizat un concurs de alergat, primul de acest gen organizat de către Protoieria Fălticeni, intitulat „Alergând spre Biserică”. La această activitate au luat parte 120 de elevi din clasele V-VIII de la şcolile gimnaziale din Fălticeni, anume Şcoala „Alexandru Ioan Cuza”, Şcoala „Ion Irimescu” şi Şcoala „Mihail Sadoveanu”. Elevii au fost repartizaţi pe grupe de vârstă, fete şi băieţi, participanţii alergând pe o distanţă de 500 de metri, de la Maternitatea Fălticeni până la Biserica „Sfinţii Voievozi” - Oprişeni. Buna desfăşurare a concursului a fost supravegheată de către preoţi, cadre medicale, dar şi de agenţi de la Poliţia Locală din Fălticeni. La finalul competiţiei, Protoieria Fălticeni a oferit premianţilor medalii, diplome şi icoane, iar celorlalţi participanţi le-au fost oferite diplome de participare, cruciuliţe, dulciuri şi sucuri.
Premierea s-a desfăşurat pe un podium special amenajat în curtea bisericii, iar la final toţi cei prezenţi s-au închinat în biserica care a fost pictată de marele maestru Ion Irimescu, cântând cu toţii „Hristos a înviat!”. Părintele protoiereu Adrian Dulgheriu, alături ce ceilalţi preoţi participanţi la această activitate, i-a îndemnat pe tineri să facă activităţi fizice şi sport, dar şi să-şi ajute părinţii la treburile zilnice. Tinerii au întâmpinat greutăţi în parcurgerea distanţei propuse pentru alergare, dar au izbutit să ajungă la final. Părintele protoiereu le-a explicat acestora că „şi în viaţa creştină există piedici, dar aceste piedici pe care le numim ispite trebui să fie depăşite şi să ajungem să ne odihnim în casa lui Dumnezeu, care este Biserica”.
„Cupa satului românesc”, a III-a ediţie a Campionatului de fotbal pentru copii
În data de 1 iunie 2019, s-a desfăşurat cea de-a III-a ediţie a competiţiei fotbalistice organizate de către Protopopiatul Fălticeni. Meciurile s-au desfăşurat pe terenul şi sala de sport de la Colegiul Agricol „Ion Lovinescu” din Fălticeni, la care s-au aliniat 12 echipe care s-au luptat pentru a obţine un loc cât mai bun. Activitatea a fost aşteptată cu mult interes, datorat şi creşterii numărului de echipe faţă de ediţia precedentă. Prticipanţii au umplut incinta unităţii de învăţământ cu mult entuziasm şi emoţii.
Echipele au fost repartizate în două grupe şi au fost alcătuite din câte şase jucători, plus două rezerve, iar reprizele au durat câte 10 minute, desfăşurându-se în total 33 de meciuri. Parohiile participante au fost: Vadu Moldovei (pr. Mircea Martiniuc), Boroaia (pr. Maxim Silviu), Leucuşeşti (pr. Adrian Dulgheriu), Suha (pr. Pavel Norocel), Dolhasca (pr. Teofil Saftiuc), Bogdăneşti (pr. Marcel Ursuţu), Corni (pr. Denis Chihaia), Rădăşeni (pr. Georgian Rotar şi pr. Constantin Rotar), Siliştea Nouă (pr. Mihail Agafiţei), Gulia (pr. Lucian Tătaru), Fălticenii Vechi (pr. Gabriel Hlade) şi Râşca (pr. Ioan Dănilă). Meciurile s-au desfăşurat cu bunăvoinţa profesorului Gabriel Matei, directorul Colegiului Agricol „Ion Lovinescu”, iar asistenţa medicală a fost asigurată de către doamna doctor Rotar Sînziana, delegat al Spitalului Municipal Fălticeni, precum şi de un asistent de la Centrul de îngrijiri „Sfântul Gheorghe” din Dolhasca. A fost o atmosferă foarte frumoasă, nu s-a acordat nici un cartonaş galben sau roşu, deşi meciurile au fost destul de disputate. Un rol important în buna desfăşurare a competiţiei l-a avut implicarea cu seriozitate a preoţilor participanţi alături de echipele lor.
După meciurile din grupe au urmat semifinalele, în care echipa Dolhasca a trecut de echipa din Siliştea Nouă, iar echipa din Suha (comuna Mălini) a învins echipa câştigătoare a ultimei ediţii de campionat, Rădăşeni. Astfel, finala a fost disputată de către echipa din Dolhasca şi cea din Suha. Meciul s-a decis după executarea loviturilor de departajare, învingătoare fiind echipa Parohiei Dolhasca.
La final, părintele protoiereu a înmânat diplomele de participare pentru toate echipele conform clasamentului final. Câştigătoarea celei de a III-a ediţii a campionatului de fotbal pentru copii din Protoieria Fălticeni - echipa Parohiei Dolhasca - a primit Cupa „Satului românesc” şi laudele tuturor celor prezenţi. Toţi participanţii au fost felicitaţi şi încurajaţi pentru a participa şi la viitoarea ediţie de la anul, ei fiind răsplătiţi şi cu o gustare şi sucuri oferite de către preoţi şi protoierie.
Părintele protopop Adrian Dulgheriu şi-a exprimat gândul de încântare pentru buna desfăşurare a competiţiei, care s-a bucurat de un interes sporit faţă de ediţiile precedente, spunându-le tinerilor că, „deşi există un câştigător, în ultimă instanţă cu toţii suntem învingători prin simplu fapt că am participat la această competiţie, prin faptul că ne-am rugat împreună şi ne-am comportat ca fraţii, adunându-ne cu mare plăcere şi cu nădejdea că ne vom întâlni şi anul următor. Felicitări tuturor!”.