„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Activităţi duhovniceşti la Seminarul Teologic din Botoşani
Pentru a-i ajuta pe elevii seminarişti să progreseze duhovniceşte, în perioada de început a postului închinat marii sărbători a Naşterii Domnului, la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sf. Gheorghe" din Botoşani s-au desfăşurat două proiecte educaţionale: „Consiliere duhovnicească vs Consiliere psihologică" şi „Săptămâna duhovnicească".
Primul proiect se va desfăşura pe întregul parcurs al anului şcolar 2015- 2016, în colaborare cu Protopopiatul Botoşani, din echipa de implementare a proiectului făcând parte toţi profesorii diriginţi. Coordonatorii proiectului sunt preotul Gabriel Ţifrea şi doamna inspector şcolar Hodan Cătălina.
Proiectul îşi propune să aducă speranţa, credinţa şi încrederea în forţele proprii în viaţa tinerilor seminarişti, prin dobândirea sentimentului de membri ai familiei lărgite, care este Biserica, în cadrul căreia nimeni nu este lăsat singur. Concret, în cadrul orelor de consiliere, conform unei programări, vor fi invitaţi toţi preoţii care, în trecut, au fost profesori ai Seminarului Teologic din Botoşani pentru a susţine prelegeri ce abordează teme cum ar fi „Duhovnicul - îndrumător al tinerilor", „Rugăciunea în viaţa tinerilor", „Spovedania tinerilor teologi" sau „Sfinţii - modele pentru seminarişti".
Al doilea proiect s-a desfăşurat în perioada 23-28 noiembrie şi a vizat, în principal, intensificarea rugăciunii şi practicarea virtuţilor de către elevii seminarişti. Coordonatorul activităţilor desfăşurate în această perioadă, preotul spiritual Gabriel Ţifrea, a invitat pe data de 23 noiembrie pe ieromonahul Siluan Antoci, stareţ al mănăstirii „Sfânta Cruce" din judeţul Neamţ să susţină conferinţa cu tema „Tânărul teolog şi darul libertăţii sale". Plecând de la textul din Epistola I Corinteni a Sfântului Apostol Pavel - „Toate îmi sunt îngăduite, dar nu toate îmi sunt de folos. Toate îmi sunt îngăduite, dar nu mă voi lăsa biruit de ceva", părintele stareţ le-a explicat seminariştilor cât de important este să-şi folosească darurile primite de la Dumnezeu spre mântuirea lor şi a semenilor lor. Tot în cadrul proiectului, în data de 25 noiembrie, în paraclisul şcolii s-a săvârşit slujba Sfintei Taine a Maslului, participând şi membrii grupului psaltic „Sf. Ioan Iacob" din Botoşani, iar pe 28 noiembrie, un grup numeros de seminarişti, însoţiţi de preotul spiritual şi alţi câţiva profesori, a întreprins un pelerinaj la sfintele mănăstiri Bogdana, Putna şi Sihăstria Putnei din judeţul Suceava.