„În vremea aceea, mergând Iisus pe cale, a zis cineva către El: Te voi însoți oriunde Te vei duce. Și i-a zis Iisus: Vulpile au vizuini și păsările cerului cuiburi; dar Fiul Omului nu are unde să-Și plece
Admiterea la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iaşi - specializări licenţă
În perioada 18-27 iulie 2016, Facultatea de Teologie Ortodoxă „D. Stăniloae“ a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi organizează concurs de admitere pentru patru specializări de licenţă.
În perioada 18-27 iulie 2016, Facultatea de Teologie Ortodoxă „D. Stăniloae“ a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi organizează concurs de admitere pentru următoarele 4 (patru) specializări de licenţă:
- Teologie Ortodoxă Pastorală - 4 ani de studiu;
- Teologie Ortodoxă Didactică - 3 ani de studiu;
- Teologie Ortodoxă Asistenţă Socială - 3 ani de studiu;
- Artă sacră - 3 ani de studiu.
Toate aceste specializări îşi vor desfăşura cursurile de forma de învăţământ – ZI sau CU FRECVENŢA REDUSĂ.
DATELE DE DESFĂŞURARE A CONCURSULUI DE ADMITERE
SESIUNEA IULIE 2016
18-23 iulie 2016 – înscrierea candidaţilor;
24 iulie, ora 14:00 – probă vocaţională (oral): Dicţie şi aptitudini muzicale numai pentru specializarea Teologie Ortodoxă Pastorală (absolvenţii Seminarului Teologic Liceal NU susţin această probă) ;
25 iulie, ora 09:00 – proba scrisă la Învăţătura de credinţă ortodoxă (pentru candidaţii de la specializarea Teologie Ortodoxă Pastorală). Sălile de concurs se află în sediul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Iaşi (str. Cloşca, nr. 9).
26 iulie 2016 – selecţia candidaţilor, afişarea rezultatelor (depunerea şi corectarea eventualelor contestaţii la proba scrisă de concurs). Taxa pentru contestaţii la proba scrisă este de 100 lei (cod:35).
27 iulie 2016 – afişarea rezultatelor finale.
NUMĂRUL DE LOCURI pentru fiecare specializare este:
- Teologie Ortodoxă Pastorală/zi - 70 locuri buget; 55 locuri cu taxă
- Teologie Ortodoxă Didactică/zi - 15 locuri buget; 15 locuri cu taxă
- Teologie Ortodoxă Asistenţă Socială/zi 15 locuri buget; 15 locuri cu taxă
- Artă sacră/zi - 30 locuri buget; 15 locuri cu taxă
Actele necesare pentru înscriere la concursul de admitere sunt următoarele:
- dosar tip plic;
- certificat de naştere (copie legalizată);
- carte de identitate (copie);
- certificatul de căsătorie sau documentul care atestă schimbarea numelui, în copie legalizată (dacă este cazul);
- fişa tip de înscriere (formular ce se pune la dispoziţia candidatului la înscriere);
- actul de studii în original şi copie: diploma de bacalaureat sau adeverinţa de absolvire a bacalaureatului - în cazul candidaţilor promoţia 2016, diploma universitară (dacă este cazul);
- foaie matricolă/situaţie şcolară (în original şi copie) de la liceu sau seminar; candidaţii care au absolvit şcoala profesională sau şcoala de cântăreţi bisericeşti vor prezenta şi foaia matricolă (în original) pentru aceşti ani de studiu;
- olimpicii vor prezenta diploma de olimpic (în original  copie);
- certificatul sau adeverinţa de botez (în original şi copie);
- binecuvântarea chiriarhului (episcopului) de care aparţine candidatul; apartenenţa este dată în funcţie de domiciliul stabil al candidatului. Candidatul se va adresa sectorului de resort al (arhi)episcopiei respective (se obţine personal);
- recomandare de la preotul din parohia în care are domiciliul stabil candidatul. Preoţii vor prezenta recomandare de la protopopiatul de care aparţin, monahii de la stareţul mănăstirii în care vieţuiesc, iar stareţii de la exarhul locului;
- adeverinţă medicală tip, eliberată în ultimele 6 luni, care să menţioneze starea de sănătate a candidatului (este/nu este în evidenţă cu boli cronice, şi care sunt acestea, dacă este cazul).
- adeverinţă că este apt din punct de vedere psihologic (candidaţii din Arhiepiscopia Iaşilor pot obţine această adeverinţă numai de la cabinetul ATEST, Bld. Ştefan cel Mare, nr. 8, etj. 2, cam. 14, Iaşi – http://www.atest.ro).
- 4 fotografii color tip C.I.;
- chitanţa de achitare a taxei de înscriere la concursul de admitere;
- studenţii/absolvenţii/exmatriculaţii altor facultăţi vor depune la dosar adeverinţă de la facultatea absolvită în care se va menţiona numărul semestrelor cu finanţare de la buget/taxă şi numărul semestrelor în care a beneficiat de bursă (studiu sau socială).
Media generală de admitere se calculează după următoarele formule:
1. Pentru specializarea Teologie Ortodoxă Pastorală:
- Probă vocaţională (oral): Dicţie şi aptitudini muzicale - probă eliminatorie - numai pentru specializarea Teologie Ortodoxă Pastorală (absolvenţii Seminarului Teologic Liceal NU susţin această probă).
- 50% - Nota obţinută la proba scrisă la Învăţătura de credinţă ortodoxă;
- 50% - Media generală de la bacalaureat.
2. Pentru specializările Teologie Ortodoxă Didactică; Teologie Ortodoxă Asistenţă Socială şi Artă sacră:
- 70% - Media generală de la bacalaureat;
- 30% - Nota la disciplina Limba şi literatura română - proba scrisă - de la bacalaureat.
DEPARTAJAREA CANDIDAŢILOR
În cazul obţinerii unor medii egale a candidaţilor, departajarea se va face după următoarele criterii:
Pentru candidaţii la specializarea Teologie Ortodoxă Pastorală, departajarea se va face în funcţie de nota obţinută la proba scrisă Învăţătura de credinţă ortodoxă.
Pentru absolvenţii de seminarii teologice - media obţinută în timpul anilor de studiu la disciplina Dogmatică Ortodoxă, iar pentru absolvenţii de liceu - media obţinută în timpul anilor de studiu la disciplina Limba şi literatura română.
Pentru candidaţii la specializările Teologie Ortodoxă Didactică, Teologie Ortodoxă Asistenţă Socială şi Artă sacră, departajarea se va face în funcţie de media generală din timpul anilor de studiu liceal/seminarial.
Pentru absolvenţii de seminarii teologice - media obţinută în timpul anilor de studiu la disciplina Dogmatică Ortodoxă, iar pentru absolvenţii de liceu - media obţinută în timpul anilor de studiu la disciplina Limba şi literatura română.
OLIMPICI: absolvenţi de liceu şi seminar teologic liceal, participanţi la olimpiade naţionale şi internaţionale recunoscute de Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, care au obţinut premiile I, II şi III – pentru toate specializările - sunt admişi, fără concurs.
Dintre oportunităţile pe care facultatea noastră le oferă tinerilor studioşi, interesaţi să pătrundă în tainele credinţei creştine şi ale teologiei ortodoxe se merită menţionate:
- un spaţiu didactic generos, incluzând numeroase săli de curs şi seminarii, în centrul cărora se află o frumoasă capelă situată în incinta facultăţii, în care se desfăşoară practica şi programul liturgic;
- un corp profesoral format la universităţi de prestigiu din străinătate;
- o bogată bibliotecă, modernizată şi dotată la cele mai înalte standarde, incluzând peste 120.000 de titluri;
- oportunitatea beneficierii de burse în străinătate, la universităţi partenere de prestigiu din Europa;
- posibilitatea continuării studiilor la masterat şi în cadrul Şcolii Doctorale;
- atmosfera duhovnicească specifică Moldovei, oază de credinţă şi spiritualitate ortodoxă, vestită prin mănăstirile sale şi prin marii ei duhovnici;
- situarea facultăţii şi desfăşurarea actului didactic în proximitatea Catedralei Mitropolitane, care adăposteşte moaştele Preacuvioasei şi Multmilostivei Maicii noastre Parascheva.
Alte detalii privind concursul de admitere pot fi aflate la sediul facultăţii sau de pe site-ul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi şi al facultăţii noastre – www.teologie. uaic.ro.
(Material oferit de pr. prof. univ. dr. Ioan C. TEŞU, director departament, în cadrul Facultăţii de Teologie Ortodoxă „D. Stăniloae“ din Iaşi)