„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Alimente, compasiune şi ajutor pentru persoanele nevoiaşe din Roman
Numeroase persoane cu venituri mici ori cu o situaţie financiară precară primesc o masă caldă la Fundaţia „Episcop Melchisedec" din municipiul Roman. Cu o activitate social-filantropică şi cultural-educativă centrată de comunitatea romaşcană, Fundaţia „Episcop Melchisedec" reprezintă una dintre instituţiile emblemă ale Eparhiei Romanului şi Bacăului.
Ajunge devreme în curtea Fundaţiei „Episcop Melchisedec" din Roman. Se aşază pe băncuţa de lângă cantina socială şi aşteaptă ora servirii prânzului. Stă liniştită, privind cu seninătate bustul ierarhului care în urmă cu peste un secol a lăsat prin testament ca aici, la Roman, să funcţioneze un aşezământ pentru cei nevoiaşi. Ţine strâns în mână punguliţa cu pastile. Trebuie să ia un medicament la ora 11:00, fix înainte de începerea servirii prânzului. „Nu ştiu ce m-aş fi făcut fără mâncarea pe care o primesc de la cantina fundaţiei. Mă ajută foarte mult. Am pensia socială, foarte mică, şi nu mă descurc singură", mărturiseşte bătrâna Anica. „Am copii, dar sunt departe. Nu sunt în ţară. Şi, de ceva vreme, nu mă mai caută nici măcar la telefon. Sunt singură...", oftează ea. Cu toate dificultăţile pe care le întâmpină în viaţa de zi cu zi, femeia nu-şi poate ascunde bucuria de a vedea lucrarea lui Dumnezeu în viaţa ei. „Toată viaţa am fost legată de biserică. În tinereţe, am ajutat şi eu, lucrând în grădinărit, la episcopie. Şi atunci mi-a dat Cel de sus să întâlnesc oameni deosebiţi care mi-au fost alături şi m-au ajutat foarte mult", şi-a amintit bătrâna. La cei aproape 80 de ani, este una din zecile de romaşcani care primesc, zilnic, sprijin în cadrul instituţiei de pe strada Alexandru cel Bun, devenită un punct de referinţă pe harta serviciilor social-filantropice şi educaţionale din zona Romanului.
„Beneficiarii serviciilor sociale au, fiecare, un dosar personal. Una dintre condiţiile de înscriere în acest proiect prin care se oferă o masă caldă în fiecare zi este venitul modest, ce nu le permite oamenilor decât strictul necesar şi poate nici măcar atât", a explicat preotul Cătălin Creţu, angajat în cadrul Fundaţiei „Episcop Melchisedec".
Misiune îndeplinită prin programe diverse
Alături de bătrâna A. C., în jurul prânzului, alţi oameni singuri, uitaţi sau neglijaţi de cei care ar trebui să le fie mai aproape, păşesc pe poarta fundaţiei cu încredinţarea şi convingerea că Biserica a rămas singurul reazem în pragul bătrâneţii. Vin să primească nu doar alimente, ci şi un cuvânt de mângâiere, un sfat duhovnicesc, chiar şi de servicii medicale oferite la cabinetul de specialitate aflat în imediata apropiere. „Cunoaştem problemele şi dificultăţile cu care se confruntă fiecare dintre ei. Plecând de la imperativul creştin al iubirii faţă de semeni, fundaţia îşi propune să concretizeze cât mai mult din idealurile creştine ale filantropiei şi comuniunii de iubire. Misiunea este îndeplinită prin programe sociale, medicale, comunitare, educative, culturale, ecologice şi de voluntariat", a explicat maica Dionisia Şchiopu, directorul Fundaţiei „Episcop Melchisedec" din Roman.
Iniţiator şi coordonator al activităţilor multiple derulate de această instituţie, de peste un deceniu, IPS Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, s-a implicat în acest proiect menit să accentueze imaginea Bisericii ca instituţie implicată activ şi afectiv în viaţa comunităţii, îndemnându-i pe toţi cei interesaţi să se implice. „Hristos cel Înviat binecuvântează extensiunea socială a Bisericii Sale. Hristos ca Persoană se află în fiecare din noi, indiferent de starea sa socială; de aici şi grija pe care trebuie să o avem faţă de semenii noştri. Comunitatea creştină este fondată pe porunca iubirii, care are două obiective precise: iubirea de Dumnezeu şi iubirea faţă de aproapele: «Să iubeşti pe Domnul Dumnezeul tău cu toată inima ta şi cu tot sufletul tău şi cu tot cugetul tău; Să iubeşti pe aproapele tău ca pe tine însuţi. În aceste două porunci se cuprinde toată legea şi proorocii» (Matei 22, 37-40). Avem încredinţarea că veţi fi sensibilizaţi de apelul nostru şi veţi răspunde cu dragoste şi generozitate la aceste acţiuni ale Fundaţiei «Episcop Melchisedec»", a remarcat ierarhul. Despre activităţile şi proiectele acestei fundaţii se pot afla informaţii pe site-ul: http://fundatiamelchisedec.ro.