„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Ansamblu parohial impresionant sfinţit ieri la Belceşti
La Parohia „Sfântul Ierarh Nicolae” din Satu Nou, comuna Belceşti, Protopopiatul Hârlău, s-a reuşit, prin grija părintelui paroh Andrei Florariu şi a părintelui Vasile Florariu, ridicarea şi finalizarea unui complex parohial format din agheasmatar, Centrul de zi pentru copii şi tineret „Sfântul Ierarh Nicolae”, Centrul social-filantropic „Sfântul Ierarh Vasile cel Mare”, muzeul parohiei şi al satului şi casa parohială. Ca o încununare a eforturilor depuse de enoriaşi şi preoţi, slujba de sfinţire a tuturor acestor clădiri a fost oficiată ieri, 4 octombrie, de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, înconjurat de un sobor numeros de preoţi şi diaconi.
Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, s-a aflat ieri la Parohia „Sfântul Ierarh Nicolae” din Satu Nou, comuna Belceşti, unde a oficiat slujba de sfinţire a unui impresionant complex parohial, format din agheasmatar, Centrul de zi pentru copii şi tineret „Sfântul Ierarh Nicolae”, Centrul social-filantropic „Sfântul Ierarh Vasile cel Mare”, muzeul parohiei şi al satului şi casa parohială.
Slujba de sfinţire a fost precedată de slujba Sfintei Liturghii arhiereşti, oficiată de Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, alături de un impresionant sobor de preoţi şi diaconi, format din peste 40 de preoţi şi diaconi. Răspunsurile la strană au fost date de corul ATOR Belceşti.
În cuvântul de învăţătură din cadrul Sfintei Liturghii, IPS Părinte Teofan i-a îndemnat pe credincioşi să se ferească de păcatul desfrânării şi să-L aibă pe Mântuitorul Hristos în centrul vieţii lor: „Noi, oamenii, avem datoria să ne îngrijim de cele ale noastre, de cele ale familiei, de cele ale copiilor, de cele ale gospodăriei, dar dacă nu Îl avem pe Hristos-Dumnezeu în centrul familiei, în centrul vieţii copiilor, în centrul vieţii
preocupărilor noastre, am pierdut în cele din urmă totul. Omul trebuie, precum Sfântul Apostol Pavel, să-L dobândească şi pe Hristos în viaţa lui şi nu poate face acest lucru dacă duce o viaţă de păcat sau dacă acceptă uşor ca păcatul să-l cuprindă atât pe el, cât şi pe semenii lui. De aceea, iubiţi credincioşi, la Sfânta Biserică întotdeauna auzim cuvântul Domnului şi se cuvine ca, auzindu-l, să-l preluăm în viaţa noastră şi să privim puţin în noi înşine, răspunzând la întrebarea: L-am dobândit pe Hristos?”.
La final, după alocuţiunea rostită de părintele Victor Pâslariu, protopopul Protoieriei Hârlău, părintele Andrei Florariu a fost hirotesit de Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei întru iconom stavrofor, ca urmare a implicării sale în realizarea lucrărilor de construcţie şi de înfrumuseţare a complexului parohial. De asemenea, au fost evidenţiate persoanele care s-au implicat în construirea complexului parohial, printre care s-au numărat şi primarul comunei Belceşti, Constantin Ciobăniţă, părintele Vasile Florariu, tinerii din ATOR Belceşti, pictorul Alexandru Băiceanu.
Un cuvânt a rostit şi părintele Vasile Florariu, care a amintit cât de mult a fost ajutat de rugăciunile Maicii Domnului în greaua încercare peste care a trecut. El a spus că în urmă cu şapte ani părintele Vasile a suferit un transplant de ficat, donator fiind Teofil, cel mai mic dintre băieţii familiei Florariu. Pe 5 octombrie 2011, după o lungă perioadă de recuperare în Germania, părintele se întorcea în ţară, fericit să-şi revadă familia, avându-i în suflet şi în rugăciune pe toţi cei ştiuţi şi neştiuţi care au pus umărul la vindecarea sa.
„Suntem în curs de a dezvolta un Centru de excelenţă”
Ansamblul parohial din Belceşti este format din agheasmatar, construit între anii 2014-2017 şi pictat în anul 2017; Centrul de zi pentru copii şi tineret „Sfântul Ierarh Nicolae”, construit între anii 2016-2018; Centrul social-filantropic „Sfântul Ierarh Vasile cel Mare”, construit între anii 2005-2010 şi finalizat în 2017; muzeul parohiei şi al satului, construit în perioada iunie-august 2018, şi casa parohială, construită între anii 1992-1994 şi reabilitată şi consolidată între anii 2017-2018.
„Aceste edificii ale ansamblului parohial Satu Nou, Belceşti, se încadrează în seria clădirilor de pe raza comunei Belceşti în care se realizează atât activităţi liturgice, cât mai ales activităţi cultural-artistice, social-filantropice, sportive, recreative etc. Scopul construirii Centrului de zi pentru copii şi tineret «Sfântul Ierarh Nicolae» - Satu Nou este de a veni în întâmpinarea copiilor şi tinerilor pentru a-i putea ajuta să-şi formeze o carieră şi un viitor frumos, implicându-i în aceste activităţi de formare. Precizăm că în cadrul Centrului de zi de la parohia noastră suntem în curs de a dezvolta un Centru de excelenţă, unde să susţinem şi să pregătim copiii şi tinerii, pentru a participa la diverse olimpiade judeţene, naţionale şi chiar internaţionale, la diferite materii. De asemenea, în cadrul Centrului de zi pentru copii şi tineret «Sfântul Ierarh Nicolae» va fi sediul de desfăşurare a activităţilor cu tinerii din cadrul Asociaţiei Tineretul Ortodox Român (ATOR), filiala Belceşti”, ne-a declarat pr. paroh Andrei Florariu.