„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Armata şi Biserica împreună pe Valea Oituzului
În localitatea Hârja, comuna Oituz, judeţul Bacău, s-a retrăit sâmbătă, 27 august 2016, de la ora 21:00, momentul în care, acum 100 de ani, Armata Română a trecut din Moldova spre Ardeal pentru a-l elibera şi alipi la ţara-mamă.
Pe înserate, într-o linişte apăsătoare, prin care parcă însăşi natura comemora luptele sângeroase pentru întregirea neamului românesc ce au avut loc acum un veac, în localitatea Hârja, comuna Oituz, judeţul Bacău, s-au aprins făcliile biruinţei poporului, prin purtarea de către soldaţi a torţelor ce luminau văzduhul. Vocile militarilor ce intonau imnul „Treceţi, batalioane române, Carpaţii“ au alungat liniştea de mormânt din vechea aşezare oituzeană. Mai bine de patru kilometri au fost străbătuţi pe jos de militari, preoţi şi oficialităţi. La Biserica „Sfântul Gheorghe“ din Hârja a fost ţinut un moment de reculegere pentru eroi şi s-a intonat din nou imnul victoriei Armatei Române. Deplasarea a continuat până la biserica din Poiana Sărată, acolo unde, întâmpinaţi de pr. Constantin Alupei, inspector eparhial delegat la acest eveniment de Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, militarii, oficialităţile şi organizatorii evenimentului au luat parte la un eveniment cultural-religios organizat în curtea bisericii parohiale. După intonarea imnului de stat, a fost dezvelită placheta comemorativă „Oituz - 100 de ani“, la mormântul primului erou, locotenent Nicolae Macarie, înmormântat lângă biserica din Poiana Sărată. A fost oficiat Parastasul pentru eroii neamului, după care pr. Constantin Alupei a transmis cuvântul de binecuvântare al Înaltpreasfinţitului Părinte Ioachim, cu prilejul comemorării a 100 de ani de la intrarea României în Primul Război Mondial, intitulat „Slavă eroilor neamului“. Amintim că la 27 august 1916 Armata Română s-a mobilizat, după întrunirea Consiliului de Coroană de la Bucureşti. Astfel, România se alătura Antantei, participând la Primul Război Mondial, hotărându-se astfel, după doi ani de neutralitate, să fie de partea Franţei şi a aliaţilor acesteia.