„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Atelier catehetic de formare a preoţilor în Protopopiatul Darabani
Miercuri, 22 februarie 2017, a avut loc în Protopopiatul Darabani atelierul catehetic anual de formare a preoţilor.
Atelierul catehetic, desfăşurat între orele 14:00-17:00, a fost găzduit de Centrul social „Sfântul Proroc Daniel“ al Parohiei Smîrdan şi s-a desfăşurat sub coordonarea inspectorului eparhial pentru cateheză pr. prof. dr. Bogdan Racu şi a pr. Cosmin Pristavu, responsabilul de catehizare la nivelul protopopiatului.
Cei 13 preoţi participanţi la atelierul de formare au fost cei care vor susţine în anii 2017 şi 2018 cateheze demonstrative în parohiile lor, preoţi care au o activitate catehetică susţinută, dar şi preoţi interesaţi să cunoască metode şi tehnici de elaborare cu succes a unei cateheze. Scopul atelierului a fost enunţat şi detaliat de părintele inspector încă din debutul întâlnirii, şi anume acela de familiarizare a preoţilor cu materialele oferite de Biroul de cateheză al Arhiepiscopiei (programă, afişe şi info catehetic), de formare a conştiinţei lucrului în echipă şi de cultivare a deprinderilor necesare în elaborarea catehezei.
Agenda întâlnirii de lucru a mai cuprins o prezentare în linii mari a programei catehetice pentru anul 2017, insistându-se în mod deosebit asupra noutăţilor pe care aceasta le aduce. De asemenea, au fost puse în lumină şi chestiuni practice, printre care amintim necesitatea continuităţii în activitatea catehetică, sfaturi privind pregătirea, organizarea şi susţinerea unei cateheze, precum şi numeroase sugestii metodice, izvorâte atât din experienţa coordonatorului trainingului, cât şi din cea a preoţilor participanţi. Toată activitatea a culminat prin întrebuinţarea aplicată a unei strategii interactive folosită în activitatea catehetică, metoda Photolangage, cu aplicare pe tematica icoanei. Această activitate interactivă i-a pus pe participanţi în postura de a face 1-2 alegeri dintr-o suită de imagini expuse, argumentând ulterior alegerea făcută şi căutând resorturile interioare care au condus la opţiunea respectivă.
„Această întâlnire a pus în lumină multe dintre modalităţile de exprimare a învăţăturii de credinţă şi de formare a credincioşilor noştri. Ea foloseşte în primul rând celor de după noi, copiilor, tinerilor, dar şi tuturor credincioşilor participanţi la cateheze, pentru că nu poţi deveni un tânăr excelent dacă nu ai fost mai întâi un copil bun şi nu poţi deveni un cetăţean în Împărăţia lui Dumnezeu dacă nu ai fost mai întâi un creştin practicant, activ şi învăţat“, a remarcat la finalul atelierului gazda întâlnirii, pr. Grigore Andrei Silviu, parohul parohiei „Pogorârea Sfântului Duh“ - Smîrdan.
Urmând tradiţia anilor precedenţi, şi în anul 2017 se vor susţine cateheze demonstrative în parohii, manifestându-şi în acest sens dorinţa preoţii: pr. Avîrvărei Dumitru („Sfântul Nicolae“ - Darabani), pr. Nazare Adrian („Sfântul Nicolae“ - Suharău), pr. Drob Vlad („Sfântul Ilie“ - Lişmăniţa) şi pr. Mancaş Andrei Costin („Adormirea Maicii Domnului“ - Ivancăuţi). Catehezele demonstrative vor fi susţinute în biserici în perioada 5-6 aprilie 2017 şi se vor bucura de prezenţa preoţilor din fiecare cerc pastoral.
Întâlnirea a fost una rodnică, bine articulată şi consistent reprezentată, în care miza discuţiilor a fost permanent cea a renunţării la idei preconcepute şi la stereotipii în ceea ce priveşte activitatea catehetică, iar importanţa şi rolul echipei, a conlucrării şi dialogului dintre preoţi a fost şi rămâne unul dintre principalele elemente generatoare de succes în activităţile catehetice. (Pr. Pristavu Cosmin Constantin, responsabil catehizare - Protopopiatul Darabani)