„În vremea aceea a intrat Iisus în Capernaum. Iar sluga unui sutaș, care era la el în cinste, fiind bolnavă, trăgea să moară. Și, auzind despre Iisus, a trimis la El bătrâni ai iudeilor, rugându-L să
Atelier de artă populară în Parohia Leţcana
În Parohia Leţcana din Protopopiatul Buhuşi, judeţul Bacău, s-a desfăşurat duminică, 17 martie 2019, programul catehetic „Micul creştin talentat”. Invitatul special a fost meşterul popular Rodion Stoian, care a susţinut un atelier practic de confecţionare a opincilor.
Copiii din Parohia Leţcana, Protopopiatul Buhuşi, judeţul Bacău, au avut prilejul duminică, 17 martie 2019, să participe la un atelier de artă populară. Acesta a fost susţinut de meşterul popular Rodion Stoian, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, în contextul Anului omagial al satului românesc (al preoţilor, învăţătorilor şi primarilor gospodari). Meşterul popular Rodion Stoian, cunoscut sub numele „omul cu icoanele”, a prezentat copiilor portul popular românesc, obiecte ţărăneşti de uz casnic, opinci, bundiţe, cojoace, bote şi cingători, icoane sculptate în lemn şi a susţinut un atelier practic de confecţionare a opincilor. Fiecare copil a primit material şi, la indicaţiile meşterului popular, a confecţionat opinci, pe care apoi le-a primit în dar. Cu acest prilej, a fost evocată personalitatea leţcăneanului Dumitru Dan, primul om care a parcurs pe jos ocolul pământului în costum popular românesc încălţat cu opinci.
„Consăteanul dumneavoastră, Dumitru Dan, a poposit de multe ori în casa părinţilor mei. Acum este rândul meu să vin acasă la dânsul”, a precizat meşterul popular Rodion Stoian. Copiii profund impresionaţi şi entuziaşti au probat rând pe rând căciulile şi cojoacele ciobăneşti şi au mulţumit meşterului, cântând priceasna „Avem o ţară sfântă”. „Alături de noi a fost şi domnul profesor Constantin Nedita, care a prezentat copiilor un aparat de pirogravat, diverse modele şi tehnici de lucru în lemn. Copiii au arătat o dorinţă arzătoare de cunoaştere a tradiţiilor, practicilor şi obiceiurilor populare româneşti, cerându-i meşterului popular Rodion Stoian să vină şi la programul şcolii de vară pentru a-i învăţa cât mai multe despre modul de viaţă al moşilor şi strămoşilor noştri”, a relatat preotul paroh Adrian Merluşcă.