„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
„Atelier de învăţare şi interpretare a muzicii bizantine“, la Borzeşti
Biserica din Borzeşti a găzduit la finalul lunii ianuarie 2017 un curs de muzică bizantină. Acesta a fost organizat de Asociaţia culturală „Filomelos“, prin implicarea Corului academic „Byzantion“ din Iaşi.
Asociaţia culturală „Filomelos“ şi biserica voievodală din Borzeşti au găzduit, în perioada 28-29 ianuarie 2017, proiectul „Atelier de învăţare şi interpretare a muzicii bizantine“. Acesta a vizat organizarea de cursuri practice şi de teorie aplicată susţinute de către prepr. univ. dr. Adrian Sîrbu şi de arhidiaconul Alexandru Grigoraş de la Catedrala Arhiepiscopală din Roman, membri al Corului academic „Byzantion“ din Iaşi, psalţi recunoscuţi pentru interpretarea muzicii psaltice în stilul autentic românesc de tradiţie bizantină. Asociaţia culturală „Filomelos“ îşi propune, odată cu începutul acestui an, continuarea unui proiect de instruire în arta interpretării muzicii bisericeşti de tradiţie bizantină a actualilor membri ai Grupului psaltic „Filomelos“. Acesta este alcătuit din elevi şi studenţi iubitori ai muzicii din municipiul Oneşti, viitori practicieni, slujitori ai stranei sau ai altarului. Proiectul este desfăşurat în parteneriat cu Asociaţia culturală „Byzantion“, cu sprijinul Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, Protopopiatul Oneşti, şi al Colegiului Naţional „Dimitrie Cantemir“, prin Parohia Borzeşti. După cum ne-a relatat părintele paroh Petrică Cautiş, cursurile şi-au găsit împlinirea şi finalitatea în Sfânta Liturghie, oficiată la biserica voievodală din Borzeşti în data de 29 ianuarie. „S-a adus mărturie autentică despre importanţa cântării de strană, interpretată în duhul tradiţiei bizantine. Proiectul s-a bucurat de binecuvântarea şi de sprijinul Înaltpreasfinţitului Ioachim care, iubitor de cântare autentică bizantină, sprijină revigorarea tradiţiei bizantine de strană. Proiectul continuă o bogată activitate de susţinere a muzicii bizantine la biserica din Borzeşti. Aici activează grupul nostru psaltic, dirijat de prof. Paula Cautiş, ce doreşte conturarea unui model de liturghisire şi de cântare în duhul tradiţiei“, a menţionat părintele Petrică Cautiş.