„În vremea aceea a intrat Iisus în corabie cu ucenicii Săi și a zis către ei: Să trecem de cealaltă parte a lacului. Și au plecat. Dar, pe când ei vâsleau, El a adormit. Atunci s-a lăsat pe lac o furtună
Atelier pentru formarea tinerilor preoţi la Miclăuşeni
În perioada 1-12 iulie 2019, la Centrul social cultural „Sfântul Proroc Ilie” Miclăuşeni, judeţul Iaşi, se desfăşoară Atelierul pentru formarea tinerilor preoţi, sesiunea 2019. Aproximativ 20 de slujitori recent hirotoniţi au participat ieri, 1 iulie 2019, la prima zi a sesiunilor de pregătire, activităţi ce au avut loc la Castelul Sturdza din incinta ansamblului. Ziua a început cu oficierea Sfintei Liturghii de către un sobor de preoţi în biserica Mănăstirii Miclăuşeni.
Programul de pregătire a preoţilor tineri este organizat şi implementat de Sectorul învăţământ al Arhiepiscopiei Iaşilor, prin Centrul de formare continuă al eparhiei. Timp de două săptămâni, părinţii vor desfăşura ateliere tematice şi practice, vor participa la diferite sesiuni de prezentare, vor lucra pe studii de caz şi se vor axa în mod deosebit pe pregătirea misionar-pastorală şi spirituală a slujitorului în parohie, abilităţi necesare privind pastoraţia în comunităţile de provenienţă. Anul acesta, Preasfinţitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor, şi părintele Constantin Necula, profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu şi conferenţiar la diverse întâlniri cu tinerii, sunt invitaţii atelierelor de formare pentru preoţi.
Mai multe detalii cu privire la acest proiect ne-a oferit părintele arhimandrit Hrisostom Rădăşanu, consilier educaţional al Arhiepiscopiei Iaşilor: „Cursurile de formare pentru tinerii preoţi, aşa cum le numim noi, reprezintă darul Părintelui Mitropolit Teofan pentru preoţii recent hirotoniţi din Arhiepiscopia Iaşilor. Sunt preoţii care au participat la ultimul examen de capacitate, au fost hirotoniţi şi au intrat în activitatea parohiei încredinţate lor spre păstorire, iar acum ne-am adunat timp de două săptămâni, aici, la Miclăuşeni, pentru a încerca să îi încurajăm mai mult, să îi ajutăm mai mult pe partea aceasta practică, în direcţia unui contact mai autentic cu dimensiunea practică a slujirii preoţeşti. Pentru că după câteva luni de slujire şi întrebările sunt pe măsură, având probabil fricile lor, probabil nelămuririle care, odată cu debutul slujirii preoţeşti, au început să apară. Anul acesta ne-am gândit la un format care să aducă la Miclăuşeni, împreună cu tinerii preoţi participanţi, diferiţi practicieni, buni comunicatori şi specialişti în domeniul de activitate specific. Părintele Mitropolit şi-a dorit ca această întâlnire să fie, cu adevărat, o formă de a coagula în jurul preocupărilor acestor tineri diferite modele de răspuns şi de experienţe care să îi ajute să crească. Atunci când se vor duce în parohie, să plece de aici cu gândul bun, cu o anumită teorie, dar şi cu mai multe instrumente practice care să îi ajute în viaţa de parohie”.
Atelierul de pregătire a tinerilor preoţi e un proiect dezvoltat de Arhiepiscopia Iaşilor şi îşi propune să pregătească personalul clerical recent hirotonit pentru pastoraţia comunităţilor în care ei desfăşoară lucrarea Bisericii.