„Atunci când S-a născut Iisus în Betleemul Iudeei, în zilele regelui Irod, iată magii de la Răsărit au venit în Ierusalim, întrebând: Unde este împăratul Iudeilor, Cel ce S-a născut? Căci am văzut la Ră
Atelierele Mănăstirii Miclăuşeni vizitate de 35 de copii
A treia zi a întâlnirii de vară a copiilor din familiile numeroase, organizată de Departamentul Pro Vita al Arhiepiscopiei Iaşilor în perioada 16-21 august 2016, a adus o surpriză participanţilor. Aceasta a constat într-o excursie cultural-educativă la Mănăstirea şi Castelul Miclăuşeni.
„Obiectivul principal al acestei deplasări este să îi introducem pe copii în lumea credinţei, în cea a istoriei şi în cea a creaţiei artistice. Ne dorim ca ei să vadă şi să analizeze itinerariul artistic de la idee la realizare, să îi obişnuim cu frumosul, cu esteticul şi să îi determinăm să-şi descopere eventuale talente sau înclinaţii spre artă. Mai mult, dorim ca ei să descopere frumuseţea şi taina Castelului Sturza de la Miclăuşeni şi să intre în atmosfera, în istoria sa şi a familiei care l-a construit. Vrem ca aceşti copii să realizeze că sunt oameni frumoşi şi că merită să-şi planifice paşii pentru o viaţă mai bună“, a declarat Sorina Hîngănescu, referent al Departamentului Pro Vita.
O altă surpriză pentru micuţii vizitatori a fost faptul că au devenit beneficiarii proiectului „Masă în aşteptare“, derulat de Centrul social-cultural „Sfântul Ilie“ al Mănăstirii Miclăuşeni şi prin care oricine serveşte masa la restaurantul Centrului poate lăsa nişte banuţi în plus pentru ca persoanele nevoiaşe sau grupuri de pelerini să poată servi o masă pe gratis.
„Am iniţiat acest proiect anul acesta, iar aceşti copilaşi reprezintă a treia rundă de beneficiari. Prima oară am oferit masa pentru 25 de bătrâni din satul Miclăuşeni, a doua oară am bucurat 60 de copii din Roman prin Asociaţia «Iubire şi Speranţă», iar acum, a treia oară, am făcut fericiţi pe aceşti 35 de copii, împreună cu animatorii lor. Sperăm ca acest proiect să ia amploare şi să aducem bucurie pentru cât mai mulţi oameni“, a declarat maica Parascheva Călmăţuianu, coordonator al Centrul social-cultural „Sfântul Ilie“ al Mănăstirii Miclăuşeni.
Întâlnirea de vară a copiilor din familiile numeroase este un proiect derulat prin Programul de solidaritate pentru familia cu mulţi copii - „Sfântul Stelian“ şi are ca scop implicarea copiilor înscrişi în program în activităţi social-educative, menite să le ofere un impuls spre o dezvoltare sănătoasă şi armonioasă.
Departamentul Pro Vita reprezintă o activitate misionară a Arhiepiscopiei Iaşilor care funcţionează din anul 2011 şi are ca misiune salvarea, protejarea şi îmbunătăţirea vieţii. Proiectele principale se concentrează în jurul informării şi consilierii tinerilor, ajutorarea femeilor însărcinate aflate în dificultate, salvarea copiilor de la avort şi sprijinirea familiilor cu mulţi copii.