„În vremea aceea a intrat Iisus în Capernaum. Iar sluga unui sutaș, care era la el în cinste, fiind bolnavă, trăgea să moară. Și, auzind despre Iisus, a trimis la El bătrâni ai iudeilor, rugându-L să
ATOR Iaşi - şase ani de activitate
Sâmbătă dimineaţă m-am întâlnit cu prietenii vechi şi noi la aniversarea ATOR. S-au împlinit şase ani de când un grup de tineri, povăţuiţi de părintele Nicodim Petre şi cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a început să lucreze cu elevii din licee. La început a fost entuziasm şi curiozitate, filme bune şi cărţi noi. După o vreme lucrurile s-au aşezat în cadre care rezistă până astăzi. Paraclisul Maicii Domnului de joi de la Vovidenia, continuat cu dialogurile de seară au fost prima şcoală ATOR. Aici am învăţat cuvinte noi precum: binecuvântare, smerenie, metanie, doxologie, ucenicie, comuniune, pelerinaj, relaţie personală, heruvic etc., cuvinte care alcătuiesc codul de ordine interioară al asociaţiei.
Gândindu-mă acum la ce înseamnă pentru mine Asociaţia Tineretul Ortodox Român, mi-a venit în minte faptul că ATOR Iaşi este o investiţie care se face în tineri pentru viaţa aceasta, dar mai ales pentru veşnicie. ATOR este o promisiune frumoasă, dar şi o mare responsabilitate.
De ce o investiţie pentru veşnicie? Pentru că adevărata valoare a faptelor noastre va fi cântărită după moarte. Atunci când tot ce a fost artificial în viaţă, făcut din slavă deşartă sau pentru a fi răsplătiţi aici se va scutura. Vor rămâne doar cu faptele făcute din dragoste curată pentru oameni şi pentru Dumnezeu. Am speranţa că măcar o parte din activităţile intreprinse aici intră în categoria faptelor ce rămân şi după marea trecere. Aici am învăţat bucuria de a participat la Sfânta Liturghie, că nu există adevărată cultură fără Sfânta Scriptură, că a fi creştin înseamnă şi a mărturisi pe Hristos.
ATOR-ul este şi o promisiune frumoasă, promisiunea unei mari prietenii în Biserică. De fapt, aceasta este Biserica, o mare prietenie în Hristos. Spiritul optimist şi deschis al tinerilor este molipsitor. Acum şase ani eram 15-20 de tineri, iar acum sunt câteva sute. Slavă lui Dumnezeu! Atorenii au strâns în inimile lor mulţi oameni. Inimile s-au lărgit, aşa cum îndeamnă Sf. Ap. Pavel, şi au intrat acolo tineri de toate vârstele, şi odată cu aceştia, şi Dumnezeu. Cu cât intră mai mulţi oameni în iubirea noastră, în inimile noastre, cu atât intră mai mult şi Dumnezeu.
Este o promisiune ATOR-ul pentru că, fiind alături de preoţii din parohiile noastre în lucrarea lor cu tinerii, putem spera la extraordinarul fapt de a avea o generaţie de tineri care să fie mădulare vii ale Trupului lui Hristos, care să trăiască după valorile autentice ale culturii şi spiritualităţii româneşti. A trăi în Biserică înseamnă a trăi normalitatea. Spre aceasta îi invităm pe toţi tinerii din oraşul nostru.
ATOR-ul este o mare responsabilitate pentru că fiecare membru, indiferent de cât de mult timp a petrecut în acest grup de tineri şi implicit, în Biserică, a primit ceva. Darul primit trebuie înmulţit şi dăruit. Dar din dar se face rai. Darul, talantul, nu trebuie îngropat. Tinerii de astăzi sunt medicii, avocaţii, profesorii, şoferii, bucătarii etc. de mâine.
Acum, la şase ani de existenţă, dorim să mulţumim tuturor celor ce ne-au sprijinit şi, totodată, adresăm un mesaj de invitaţie tuturor celor care doresc să fie alături de noi în efortul de a pune împreună în lumină tot ceea ce este frumos şi ne este de folos nouă, tinerilor. (Andrei Grosu, ATOR Iaşi)