„În vremea aceea, mergând Iisus pe cale, a zis cineva către El: Te voi însoți oriunde Te vei duce. Și i-a zis Iisus: Vulpile au vizuini și păsările cerului cuiburi; dar Fiul Omului nu are unde să-Și plece
Au început cursurile pentru obţinerea gradelor profesionale pentru preoţi
În perioada 3-11 mai 2018, la Castelul Miclăuşeni din judeţul Iaşi, vor avea loc cursurile pentru obţinerea gradelor profesionale în preoţie, activitate desfăşurată cu binecuvântarea şi participarea Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. Evenimentul este organizat de Sectorul educaţional al Arhiepiscopiei Iaşilor prin Centrul de formare al eparhiei şi în parteneriat cu Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae" din Iaşi.
Ziua a început cu săvârşirea Sfintei Liturghii de către Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, dimpreună cu un sobor format din preoţii participanţi. De asemenea, răspunsurile la strană au fost oferite de un cor format din clericii prezenţi la cursuri. Evenimentul este dedicat preoţilor din cele patru eparhii ale Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei şi constă în cursuri, sesiuni de dialog, seminarii, ateliere practice şi slujire. Activităţile cursurilor vizează identificarea şi valorificarea unor mijloace şi resurse teologice de dezvoltare personală, adecvate activităţii pastorale şi misionare a preoţilor.
La evenimentul de formare sunt invitaţi să susţină prelegeri şi ateliere de formare ierarhi, preoţi profesori universitari, profesori de seminar şi alte persoane religioase din ţară şi din străinătate, cum ar fi: PS Ignatie, Episcopul Huşilor, PS Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, arhim. Nechifor Horia, pr. Patriciu Vlaicu, pr. Ion Vicovan, pr. Emilian Roman, prof. Radu Preda, prof. Adrian Lemeni, Răzvan Bucuroiu şi mulţi alţii.
„Această activitate de formare consider că este o experienţă importantă în viaţa fiecărui preot, fie şi dintr-o perspectivă care ţine de simpla curiozitate. Cred că este important pentru aceşti oameni să se reîntâlnească cu profesorii de la facultatea de teologie, cred că este important să îşi verifice anumite informaţii şi de ce nu să se regăsească unul cu celălalt, pentru o mai bună mărturie a Bisericii lui Hristos în societate. Astfel de întâlniri nu au doar un caracter de celebrare, ci sunt întâlniri prin care omul să crească şi din punct de vedere intelectual, şi din punct de vedere al interrelaţionării, dar şi din punct de vedere duhovnicesc", a declarat părintele arhimandrit Hrisostom Rădăşanu, consilier educaţional al Arhiepiscopiei Iaşilor.
Activităţile legate de cursurile preoţeşti vor continua până pe data de 11 mai 2018.