„În vremea aceea, mergând Iisus pe cale, a zis cineva către El: Te voi însoți oriunde Te vei duce. Și i-a zis Iisus: Vulpile au vizuini și păsările cerului cuiburi; dar Fiul Omului nu are unde să-Și plece
„Având în faţă chipurile Sfinţilor Trei Ierarhi, să luăm aminte la icoana vieţuirii lor”
Bijuteria arhitectonică a capitalei Moldovei - Mănăstirea „Sfinţii Trei Ierarhi”, considerată cea mai frumoasă ctitorie a domnitorului Vasile Lupu, şi-a serbat ieri hramul în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, şi a numeroşi părinţi stareţi ai unor mănăstiri din Arhiepiscopia Iaşilor. Credincioşii prezenţi la marea sărbătoare au avut şi posibilitatea să se închine la racla în care se află o părticică din moaştele Sfântului Vasile cel Mare, donată de Patriarhul Macarie al Antiohiei Mănăstirii „Sfinţii Trei Ierarhi”, la nouă ani după ce domnitorul Vasile Lupu a adus moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva la Iaşi. Anul acesta, părinţii monahi au mai avut un motiv de bucurie: părintele ierodiacon Elisei, vieţuitor al Mănăstirii „Sfinţii Trei Ierarhi”, a fost hirotesit întru ieromonah de Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.
Mănăstirea „Sfinţii Trei Ierarhi” din Iaşi şi-a sărbătorit zilele acestea ocrotitorii, pe Sfinţii Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur. Sărbătoarea hramului a debutat marţi seară cu slujba Privegherii, iar ieri a continuat cu Sfânta Liturghie oficiată de IPS Părinte Mitropolit Teofan, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. La slujbă au participat stareţi ai mănăstirilor din Arhiepiscopia Iaşilor, precum şi numeroşi credincioşi din întreg oraşul. Răspunsurile liturgice au fost date de Corul „Anghelos” al Mănăstirii „Sfinţii Trei Ierarhi”, dirijor Cezar Cocuz.
În cuvântul de învăţătură adresat credincioşilor după citirea Sfintei Evanghelii, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a arătat de ce sfinţii vor judeca lumea alături de Dumnezeu: „Aflăm din Dumnezeiasca Scriptură că sfinţii vor judeca lumea. Sfinţii vor sta lângă Dreptul Judecător, judecându-ne pe noi, căci noi, oamenii, în obrăznicia şi nesimţirea noastră, vom avea neobrăzarea şi în faţa lui Dumnezeu să ne apărăm şi să ne justificăm viaţa şi păcatele noastre. Vor apărea însă în faţa noastră sfinţi ai lui Dumnezeu, care au trăit în aceeaşi situaţie ca şi noi - arhierei, preoţi, călugări, taţi şi mame - care au trăit în contexte identice sau apropiate cu cele în care trăim noi. Şi în momentul în care ne vom scuza că a fost prea greu, că societatea era rea şi murdară, vor veni sfinţii în faţa noastră care ne vor mărturisi - şi noi vom cunoaşte atunci adevărul - că au trăit în aceeaşi situaţii, uneori imposibile, precum trăim şi noi, dar cu nădejdea la Dumnezeu, cu frică de Dumnezeu, cu credinţă şi cu dragoste, au gestionat duhovniceşte situaţiile în care s-au găsit, nu s-au pierdut din drumul care merge către Dumnezeu, iar dacă au avut şi ei clătinări în viaţa lor, au ştiut prin pocăinţă să revină la viaţa cea dreaptă, la cărarea cea dreaptă”.
În continuare, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a amintit câte un cuvânt de la fiecare din cei trei sfinţi ierarhi prăznuiţi: „Având în faţă chipurile Sfinţilor Trei Ierarhi, să luăm aminte la icoana vieţuirii lor şi la cuvintele pe care ni le-au lăsat ca moştenire. Sfântul Vasile cel Mare, uitându-se la viaţa sa şi la viaţa lumii, spune că în multe situaţii cei pe care îi considerăm prieteni ne sunt duşmani, iar cei pe care îi considerăm duşmani ne sunt prieteni. De ce aceasta? Pentru că duşmanul te ajută, prin vrăjmăşia lui, să te apleci mai mult cu genunchii la pământ şi să ceri ajutor de la Dumnezeu, nemaiîncrezându-te în mila oamenilor, pentru că aceştia sunt trecători şi de multe ori trădători. Duşmanii te împing uneori la mai multă rugăciune, la mai multă smerenie, la mai multă încredere în Dumnezeu, pe când cei pe care poate i-ai considerat prieteni te-au lăudat, au arătat doar lucrurile bune din tine şi ai început să te încrezi spuselor lor şi din prieteni ei ţi s-au făcut duşmani, pentru că te-au îndepărtat de Dumnezeu, de încrederea care trebuie alocată numai şi numai lui Dumnezeu şi oamenilor lui Dumnezeu. Simţi nevoia să te mai detaşezi de agitaţia acestei lumi? Ai cuvântul Sfântului Grigorie, cuvântătorul de Dumnezeu, care a spus că nimic nu este mai atrăgător în această lume decât să dialoghezi în sufletul tău cu tine însuţi şi cu Dumnezeu. Adâncindu-te în viaţa proprie, în sufletul tău, simţi că intri într-o relaţie mai adevărată cu Dumnezeu din tine şi din înălţimea Cerurilor. Nu poate fi o clipă mai adâncă şi mai folositoare, mai frumoasă şi mai dulce decât să fii împreună cu Dumnezeul tău în sufletul tău. Iar dacă privim şi luăm aminte la un cuvânt al Sfântului Ioan Gură de Aur, cel care a trecut prin nenumărate greutăţi, aflăm de la el marele adevăr că răbdarea, nădejdea în Dumnezeu sunt ca un lanţ care atârnă de Cer; cu cât te prinzi mai puternic de acest lanţ, te ridici şi tu spre Cer şi depăşeşti toată neliniştea, necazul şi strâmtorarea acestei lumi şi poţi pregusta încă din această lume, prin anticipaţie, splendoarea şi slava Împărăţiei cerurilor”.
Anul acesta, credincioşii prezenţi la hram şi părinţii monahi au mai avut un motiv de bucurie: părintele ierodiacon Elisei, vieţuitor al Mănăstirii „Sfinţii Trei Ierarhi”, a fost hirotonit întru ieromonah de Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.
„Zilele de sărbătoare sunt în viaţa noastră un dar de la Dumnezeu şi o poruncă de la Dumnezeu”
La finalul slujbei, părintele arhimandrit Nichifor Horia, stareţul Mănăstirii „Sfinţii Trei Ierarhi” şi exarhul administrativ al mănăstirilor din Arhiepiscopia Iaşilor, a rostit un cuvânt de mulţumire, subliniind că zilele de sărbătoare sunt dar şi poruncă de la Dumnezeu: „Zilele de sărbătoare sunt în viaţa noastră un dar de la Dumnezeu şi o poruncă de la Dumnezeu. Avem zile de sărbătoare, de tihnă şi în casele noastre, când îi prăznuim pe cei dragi, de ziua lor sau la un eveniment important din viaţa lor şi ne împărtăşim de bucuria lor. Prăznuirea în Biserică are o altă dimensiune; este poruncă de la Dumnezeu de a ne opri din truda şi grija trupului: «Opriţi-vă şi cunoaşteţi că Eu sunt Dumnezeul vostru, că eu sunt Dumnezeu». Aşadar, avem nevoie de o tihnă a sufletului, nu în sensul de lene sau neatenţie, ci în sensul de grijă ca sufletul să prindă putere”.
Conform tradiţiei, credincioşii prezenţi au primit binecuvântare de la Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei şi de la preoţii slujitori.
Mănăstirea „Sfinţii Trei Ierarhi” din Iaşi este unul dintre cele mai vechi şi mai frumoase locaşuri de cult ale spaţiului ortodox. Biserica mănăstirii a fost ridicată de voievodul Vasile Lupu între anii 1637-1639 şi a fost închinată Sfinţilor Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur. Valoarea de unicat mondial este dată de ornamentaţia exterioară, o broderie de piatră, care îmbracă biserica de la temelie până la cornişa ulucelor. Pe partea de nord a pronaosului se află două nişe care adăpostesc osemintele familiei domnitorului Vasile Lupu, iar în partea de sud sunt depuse osemintele domnitorilor Dimitrie Cantemir (1710-1711) şi Alexandru Ioan Cuza (1859-1866). Tot în această nişă au fost depuse în 1641 moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva, cu ziua de prăznuire 14 octombrie, iar din 1889 au fost mutate în Catedrala Mitropolitană. În ultimii ani, locaşul a fost supus unui amplu proces de restaurare şi consolidare.