„Zis-a Domnul pilda aceasta: Împărăția lui Dumnezeu este asemenea grăuntelui de muștar pe care, luându-l, un om l-a aruncat în grădina sa; și a crescut și s-a făcut copac, iar păsările cerului s-au
Binecuvântare arhierească în Parohia Petreşti
În Duminica a 18-a după Rusalii, Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim a sfinţit aşezământul social-filantropic din Parohia Petreşti, comuna Pânceşti, Protopopiatul Sascut. Acesta a fost construit între anii 2012-2018.
Aşezământul social-filantropic „Sfântul Spiridon” din Parohia Petreşti, comuna Pânceşti, Protopopiatul Sascut, judeţul Bacău, a fost sfinţit duminică, 23 septembrie 2018, de către Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului. Potrivit site-ului Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, programul liturgic a început cu Utrenia şi a continuat cu Sfânta Liturghie. În cuvântul de învăţătură, părintele Ioan Negoiţă, protopop de Sascut, a subliniat importanţa păstrării identităţii noastre naţionale şi a valorilor spirituale româneşti, între care, la loc de cinste este instituţia sfântă a familiei aşa cum a rânduit-o Dumnezeu încă de la crearea lumii: bărbat, femeie şi copii.
Cu acest prilej, s-a derulat programul eparhial „Lăsaţi copiii să vină la Mine şi nu-i opriţi!”, unde elevii din zonă au fost binecuvântaţi prin rugăciunea ierarhului şi au primit pachete cu rechizite şi gustări. A urmat apoi slujba de sfinţire a aşezământului, construit între anii 2012-2018. Pentru munca şi efortul depus în realizarea acestei construcţii, Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim a conferit distincţia de iconom stavrofor preotului paroh Florin Timoşenco. Au mai primit distincţii de vrednicie primarul comunei Pânceşti, Vişinel Grădinaru, şi Ioan Toncea, cercetător ştiinţific la Institutul Fundulea, dar şi ceilalţi colaboratori care şi-au adus sprijinul în edificarea aşezământului sfinţit.
În cuvântul adresat celor prezenţi, Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim l-a felicitat pe preotul paroh, remarcând contribuţia comunităţii care i-a fost alături. Ierarhul a atenţionat asupra pericolului pe care îl reprezintă globalizarea pentru moralitatea neamului românesc şi a subliniat importanţa familiei pentru viitorul acestui neam, îndemnându-i pe cei prezenţi să-L mărturisească pe Hristos în mod plenar prin participarea la Referendumul din 6-7 octombrie 2018, prin a spune „DA” familiei întemeiate pe căsătoria dintre un bărbat şi o femeie, aşa cum a rânduit Dumnezeu dintru începuturi şi cum a binecuvântat Mântuitorul la nunta din Cana Galileei. Întâlnirea a fost marcată şi prin prezenţa inedită a membrilor Asociaţiei culturale „Geto-Dacii” din Moldova. Îmbrăcaţi în costumele strămoşilor noştri, au amintit celor prezenţi în Anul Centenarului, al comemorării Făuritorilor Marii Uniri de la 1918, de rădăcinile neamului românesc.
(Pr. Gabriel Albu, Constantin Ciofu)