„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Binecuvântare arhierească la aşezământul din Hârja
Comunitatea din satul Hârja, judeţul Bacău, şi beneficiarii aşezământului social-filantropic din acest sat au avut bucuria de a-l primi în mijlocul lor pe IPS Părinte Ioachim. Ierarhul a inaugurat un centru de consiliere şi a sfinţit locul pe care se va ridica un ambulatoriu pentru tinerii cu deficienţe.
Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, a inaugurat miercuri, 27 martie 2019, Centrul de consiliere şi sprijin pentru părinţi şi copii „Buna Vestire” din incinta Aşezământului social-filantropic „Sfântul Voievod Ştefan cel Mare” - Hârja din judeţul Bacău. Potrivit site-ului Eparhiei Romanului şi Bacăului, ierarhul a fost însoţit de părintele Ioan Bârgăoanu, protopop de Oneşti, şi de un sobor de preoţi. Centrul are ca scop înfiinţarea şi dezvoltarea unui sistem realist şi eficient de servicii sociale pentru familiile aflate în situaţii de risc la nivel local, capabil să asigure incluziunea socială a categoriilor vulnerabile către care se adresează.
Printre obiectivele centrului se numără consilierea permanentă a femeilor aflate în criză de sarcină în vederea păstrării şi naşterii copilului, îndrumarea tinerilor spre o viaţă morală, spirituală şi intelectuală sănătoasă s.a. Înaltpreasfinţia Sa a sfinţit cu acest prilej locul unde se va ridica Ambulatoriul pentru copii şi tineret cu deficienţe „Sfânta Cuvioasă Parascheva”, precum şi Centrul de zi pentru copii şi tineret „Sfântul Ierarh Dosoftei”. Centrul de zi pentru copii şi tineret are ca misiune prevenirea abandonului şi instituţionalizarea copiilor, prin asigurarea, pe timpul zilei, a unor activităţi de îngrijire, educaţie, recreere, socializare, consiliere, dezvoltarea deprinderilor de viaţă independentă, orientare şcolară şi profesională. Beneficiarii centrului de zi provin din familii cu domiciliul pe raza comunei Oituz şi care se găsesc în situaţii de risc social. Necesitatea construirii unui ambulatoriu pentru copii şi tineret cu deficienţe este justificată deoarece numărul cazurilor de copii cu autism şi cu Sindrom Down au cunoscut o creştere destul de alarmantă în ultimul timp.
La final, ierarhul a adresat un cuvânt de folos duhovnicesc în care i-a îndemnat pe cei prezenţi să preţuiască persoana şi unicitatea ei, viaţa şi toate darurile ce ne sunt trimise de Milostivul Dumnezeu. IPS Ioachim a apreciat, de asemenea, toată munca pe care părintele paroh Ilarion Mîţă, preşedintele asociaţiei de la Hârja şi inspector în cadrul Sectorului social-filantropic al Eparhiei Romanului şi Bacăului, o depune alături de echipa aşezământului.