„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Binecuvântarea sfinţilor la Parohia Straja II din Suceava
Parohia Straja II din comuna Straja, judeţul Suceava, comunitate ce poartă hramul „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena", a avut bucuria de a primi, timp de 3 zile, în sfântul locaş racla ce adăposteşte sfintele moaşte a 32 de sfinţi, precum şi o părticică din voalul cinstitului brâu al Maicii Domnului, aduse de la Catedrala Mitropolitană din Iaşi.
Cu susţinerea gospodărească a comunităţii din Straja şi prin implicarea preotului paroh Constantin Oprea, biserica a fost gătită în straie de sărbătoare să primească racla cu moaştele sfinţilor.
Dacă ocrotitorii Parohiei Straja II şi ai întregii comunităţi, Sfinţii Împăraţi Constantin şi maica sa, Elena, au dorit ca şi în acest an, de sărbătoarea lor, să aibă alături alţi sfinţi, în după-amiaza zilei de 19 mai 2018 un sobor de preoţi şi diaconi, înconjuraţi de credincioşii parohiei, a întâmpinat delegaţia venită de la Iaşi cu sfintele moaşte. Prin demersurile realizate de părintele paroh şi prin binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, şi a Înaltpreasfinţitului Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, a fost posibilă aducerea sfintelor relicve la Straja. Delegaţia condusă de părintele arhimandrit Dosoftei Şcheul, Mare Eclesiarh al Catedralei Mitropolitane din Iaşi, a fost primită cu pâine şi sare de către un grup de copilaşi, păstrători şi continuatori de tradiţii şi credinţă, îmbrăcaţi şi ei în straie populare.
Intrând în biserică, cinstita raclă cu moaştele sfinţilor a fost aşezată pe un baldachin frumos împodobit cu flori şi cetină de brad, precum şi aşternuturi tradiţionale ţesute de mâinile gospodinelor din sat, rămânând acolo spre închinare credincioşilor, timp de trei zile, până în după-amiaza zilei de 21 mai 2018.
În aceste trei zile de sărbătoare binecuvântată, la sfânta biserică au fost săvârşite slujbe precum acatiste în cinstea sfinţilor poposiţi în biserică, a Sfintei Cuvioase Parascheva şi a patronilor spirituali ai parohiei Straja II. Totodată, s-au oficiat şi Taina Sfântului Maslu, slujba Vecerniei unită cu Litia în cinstea hramului, Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, la care au participat numeroşi preoţi şi diaconi din împrejurimi şi nu numai, precum şi credincioşii comunităţii.
Evenimentul a culminat cu ziua hramului în data de 21 mai 2018, când slujba a fost săvârşită de un sobor de 17 preoţi şi diaconi, în altarul de vară din curtea bisericii, în faţa unui număr impresionant de credincioşi gătiţi şi pregătiţi de marea sărbătoare. La finalul Sfintei Liturghii, părintele arhimandrit Dosoftei Şcheul, delegat al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, a rostit celor prezenţi un cuvânt de învăţătură, prezentând pe scurt istoria cinstitei racle precizând importanţa sfinţilor în viaţa fiecărui credincios.
(Flavius Popa, prof. Elena Şoflău)