„Zis-a Domnul: Toate Mi-au fost date de către Tatăl Meu și nimeni nu cunoaște cine este Fiul, decât numai Tatăl, și cine este Tatăl, decât numai Fiul și cel căruia voiește Fiul să-i descopere. Atunci,
Binecuvântări arhiereşti la căminul de bătrâni de la Buciumeni
În Duminica Floriilor, 1 aprilie 2018, Înaltpreasfinţitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, s-a aflat în mijlocul obştii de maici de la Mănăstirea Buciumeni, Protopopiatul Fălticeni, jud Suceava, săvârşind Sfânta Liturghie împreună cu un sobor de clerici.
Slujba Sfintei Liturghii s-a oficiat în biserica mare a mănăstirii, iar răspunsurile liturgice au fost oferite de măicuţele din obştea locaşului monahal. Totodată, la momentul cuvenit, ierarhul a săvârşit o hirotonie întru preot. După momentul chinonicului, monahiile, credincioşii din împrejurimi, tineri şi vârstnici, s-au împărtăşit cu Sfintele Taine.
După citirea Sfintei Evanghelii, chiriarhul a ţinut un cuvânt de învăţătură: „Ne rugăm sfinţilor şi mergem la biserică în ziua de cinstire a lor, pentru că slujbele din sfintele locaşuri de închinare sunt desfăşurate în prezenţa tainică a Mântuitorului Iisus Hristos, înconjurat de cetele îngereşti şi de toţi sfinţii în chip tainic. Aceasta este Biserica, aceasta este credinţa noastră creştin-ortodoxă".
După ce, conform tradiţiei, s-au sfinţit ramurile de salcie, împărţindu-se credincioşilor, ziua s-a încheiat cu o agapă oferită de obştea mănăstirii pentru toţi închinătorii.
În cadrul acestui complex monahal funcţionează un cămin de bătrâni, unde sunt adăpostiţi persoane vârstnice, singure şi bolnave, cărora maicile le asigură asistenţă spirituală şi materială. IPS Părinte Arhiepiscop Pimen a trecut pe la patul tuturor persoanelor din căminul de bătrâni şi i-a binecuvântat.
Scurt istoric
Biserica cea nouă a Mănăstirii Buciumeni a fost ridicată în incinta ctitoriei lui Alexandru cel Bun, datată în documente la 1424. Biserica cea veche, aflată încă în proces de restaurare, este închinată Sfântului Mucenic Gheorghe. Locaşul cel nou are ca hram sărbătoarea Bunei Vestiri şi ziua Sfântului Ierarh Alexandru, deoarece toate lucrările necesare ridicării acestui sfânt locaş au fost împlinite prin jertfa părintelui Alexandru Argatu, alături de familia sa şi a numeroşi locuitori din localitatea Boroaia.