„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Biserica din Mihoveni, locaş de mărturisire a credinţei
În apropierea oraşului Suceava, pe malul râului Suceava, se află localitatea Mihoveni. Istoria acestor meleaguri este legată în mod direct de biserica parohială, închinată Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil.
Biserica Parohiei Mihoveni-Şcheia din Protopopiatul Suceava 2, judeţul Suceava, a fost ridicată între anii 1871-1877, fiind închinată Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil. După finalizarea şi sfinţirea acesteia în 1885, se hotărăşte de către locuitorii satelor Buninţi şi Mihoveni, în anul 1894, ca vechea biserică de stejar să fie oferită creştinilor satului Lisaura, judeţul Suceava. Pe locul unde a fost clădită atunci biserica, în jurul căreia se afla vechiul cimitir, astăzi este o livadă de meri, ce are în mijloc o singură cruce de piatră din 1829. Începând cu 14 septembrie 2006, s-a hotărât ca în ziua Înălţării Sfintei Cruci să se săvârşească pe acest loc slujba Sfintei Liturghii, care să cuprindă pomenirea ctitorilor şi a celor îngropaţi pe aceste locuri. Biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil" este zidită din cărămidă, pe fundaţie de piatră, pe hotarul dintre satele Buninţi şi Mihoveni. A fost mobilată cu tâmplărie din lemn de stejar şi sfinţită în anul 1885, de Mitropolitul Silvestru Morariu Andrievici, unul dintre marii păstori de suflete ai neamului nostru, preot paroh fiind Dimitrie Tarnavschi. Pe peretele de nord, în pronaos, este următoarea inscripţie: „În timpul Împăratului Francisc Iosif I şi al Mitropolitului Arcadie, a parohului Simion Cobilanschi, s-a zugrăvit, în anul 1900, biserica zidită între anii 1871-1877, de pictorul Anton Orobic. Nu are un ctitor, ci s-a făcut pe spezele Fondului Religionar cu participarea comunei la îndemnul vrednicului preot Dimitrie Tarnavschi (1855-1885)". În anul 1877, în timpul preotului Dimitrie Tarnavschi, s-a construit şi casa parohială.
Centru social-cultural lângă biserică
Sub aspect arhitectonic, biserica are şarpantă din lemn, acoperiş din tablă galvanizată şi pardoseală din dale de piatră. Este în formă treflată, în stilul bisericilor din secolul al XIX-lea. Între anii 1996-2000 s-a pictat în interior, în tehnică frescă, în stil bizantin, de către Mădălina Arhirii-Reuţ din Iaşi, preot paroh fiind Viorel Lazăr. Slujba Sfinţirii a fost săvârşită în luna august 2001 de către Înaltpreasfinţitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Din anul 2008, s-a început construirea unui centru social-cultural lângă biserică. Acesta cuprinde un mic paraclis închinat Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava, sală de mese, bucătărie, băi, muzeu, cameră mortuară, birou, biblioteca parohială şi camere sociale. „Acestea sunt locurile în care creştinii ortodocşi de aici şi-au plecat genunchii în necazurile şi bucuriile lor. Pentru că aceste locuri au fost vii prin oamenii care au trăit şi au mărturisit credinţa lor, este important să actualizăm şi imaginea celor care au slujit Domnului Hristos şi oamenilor Mihovenilor", a amintit preotul paroh Florin Melinte.