„În vremea aceea, mergând Iisus pe cale, a zis cineva către El: Te voi însoți oriunde Te vei duce. Și i-a zis Iisus: Vulpile au vizuini și păsările cerului cuiburi; dar Fiul Omului nu are unde să-Și plece
Biserica din Muncelul de Sus - Mogoşeşti Siret a fost resfinţită
Enoriaşii din comuna Mogoşeşti Siret şi nu numai au participat duminică, 22 septembrie 2019, la resfinţirea Bisericii „Naşterea Maicii Domnului” - Muncelul de Sus. La final, s-au acordat mai multe distincţii de vrednicie celor care au susţinut lucrările de reabilitare şi înfrumuseţare.
Preasfinţitul Părinte Calinic Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, a resfinţit duminică, 22 septembrie 2019, Biserica „Naşterea Maicii Domnului” - Muncelul de Sus - Mogoşeşti Siret, Protopopiatul Paşcani, judeţul Iaşi. Pe un podium special amenajat s-a oficiat apoi Sfânta Liturghie de către Preasfinţia Sa, iar la final a ţinut un frumos cuvânt de învăţătură, după cum ne-a relatat preotul Pavel Postolachi, protopop al Protopopiatului Paşcani. Persoanele care au sprijinit în mod deosebit lucrările derulate la sfântul locaş din Muncelul de Sus au primit distincţii de vrednicie, iar preotului paroh Mihai Croitoru i s-a acordat rangul de iconom stavrofor. Primarul comunei Mogoşeşti Siret, Damian Butnariu, a înmânat titlul de proprietate pentru o suprafaţă de 15 hectare de pământ, redobândit de către Parohia Muncelul de Sus. „Am avut parte de o atmosferă frumoasă! Pe chipurile oamenilor, veniţi în număr mare, simţindu-se bucurie şi lucrarea lui Dumnezeu. Mulţumim Preasfinţitului Părinte Calinic Botoşăneanul, care, prin rugăciunile înălţate la cer şi prin dezlegările rostite, a lăsat multă lumină şi bucurie în sufletele noastre. În acelaşi timp, ne îndreptăm un gând de recunoştinţă faţă de părintele paroh şi faţă de credincioşii din Muncelul de Sus”, s-a exprimat părintele protopop Pavel Postolachi. Satul Muncelul de Sus este situat la poalele codrilor care desparte valea Siretului de valea Moldovei. „Aici există o biserică monumentală ridicată de către înaintaşii enoriaşilor acum peste o sută de ani spre slava lui Dumnezeu. Au trecut peste trei decenii de când în locaşul de închinăciune s-a realizat o pictură nouă de către pictorul Vasile Cupşa. Pictura a suferit de-a lungul timpului, astfel că aceasta a fost supusă unui proces de curăţare. În acelaşi timp, s-a refăcut Sfânta Masă şi s-a reabilitat exteriorul bisericii”, a menţionat protopopul de Paşcani.