„Zis-a Domnul: Precum a fost în zilele lui Noe, tot așa va fi și în zilele Fiului Omului: mâncau, beau, se însurau, se măritau, până în ziua când a intrat Noe în corabie și a venit potopul și i-a nimicit
Biserica din Satu Nou, sfinţită de IPS Mitropolit Teofan
Credincioşii din localitatea Satu Nou, Protopopiatul Dorohoi, au găzduit ieri, 17 septembrie 2017, cel mai semnificativ eveniment religios care s-a desfăşurat vreodată în parohia lor, respectiv sfinţirea Bisericii cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“. Evenimentul a căpătat o mare amploare, atât datorită actului divin în sine şi prezenţei chiriarhului locului, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Teofan, cât şi datorită numărului mare de preoţi prezenţi în soborul slujitor. Au contribuit la crearea atmosferei de sărbătoare şi cele câteva sute de credincioşi prezenţi, care au avut ocazia să treacă prin altarul noului locaş sfinţit, precum şi hirotesia întru iconom stavrofor a preotului paroh Ciprian Şoptică.
Ca o încununare a tuturor lucrărilor frumoase săvârşite în Parohia Satu Nou din Protopopiatul Dorohoi, IPS Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a fost cel care, înconjurat de un numeros sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat slujba de sfinţire a Bisericii parohiale „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“, precum şi slujba Sfintei Liturghii.
Încă de la primele ore ale dimineţii, grupuri de credincioşi au sosit atât din localitate, cât şi de prin satele şi oraşele vecine, pentru a asista la evenimentul pe care enoriaşii din Satu Nou îl aşteptau de mai bine de zece ani. Bătrânii satului, dar şi tineri şi copii îmbrăcaţi în tradiţionalul costum popular l-au întâmpinat la poarta bisericii pe Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, care, după tradiţionala primire cu pâine şi cu sare, a fost condus de soborul slujitor până în faţa bisericii, unde a început slujba de târnosire a locaşului de cult. Biserica cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“ a fost târnosită prin stropire cu apă sfinţită şi prin ungere cu Sfântul şi Marele Mir, iar Sfânta Masă din altar a fost târnosită, împodobită şi pregătită pentru slujbele cultului divin. La slujba de sfinţire, urmată de slujba Sfintei Liturghii, săvârşită pe o scenă frumos împodobită, au luat parte sute de credincioşi, care au stat şi la rând pentru a trece prin Sfântul Altar. La eveniment au participat şi membri ai autorităţilor locale.
„Viaţa sfântă şi curată nu necesită neapărat să părăsim lumea“
În cuvântul de învăţătură, IPS Părinte Teofan a subliniat faptul că fiecare persoană poate avea o viaţă curată, bineplăcută lui Dumnezeu, asemenea sfinţilor: „Viaţa sfântă şi curată nu necesită neapărat să părăsim lumea, şi gospodăria, şi familia, şi slujbele pe care le avem. Ni se cer lucruri simple: să nu dispară rugăciunea din viaţa noastră, să avem o viaţă de familie cinstită, să ne câştigăm pâinea cu hărnicie, dar cinstit, şi, din puţinul pe care-l avem, să oferim ceva şi celui care nu are. Cred că acesta este drumul pe care trebuie să-l parcurgem pentru a avea şi noi o viaţă simplă şi curată. Aceasta înseamnă să ducem crucea pe care Dumnezeu a aşezat-o în viaţa noastră şi poate unii dintre noi vor simţi aceeaşi bucurie pe care a simţit-o Sfântul Apostol Pavel când a spus că «nu mai trăiesc eu, ci Hristos trăieşte în mine». Să luăm o hotărâre fermă: viaţa mea de acum încolo o trăiesc în numele Fiului lui Dumnezeu, care m-a iubit şi S-a dat pe Sine Însuşi pentru mine“.
La finalul Sfintei Liturghii, în momentul împărtăşirii credincioşilor, pr. protopop Stelian Ciurciun a dat citire hrisovului de sfinţire, după care părintele Ciprian Şoptică a ţinut un cuvânt de mulţumire către ctitori şi enoriaşi.
Drept recunoştinţă pentru implicarea şi hărnicia de care a dat dovadă, părintele paroh Ciprian Şoptică şi părintele Gheorghe Şoptică au fost hirotesiţi întru iconom stavrofor, primind crucea, bederniţa şi brâul roşu. IPS Părinte Teofan a felicitat atât pe părintele paroh, pe soţia acestuia, cât şi pe ctitori şi enoriaşi, pentru felul în care au ştiut să-şi construiască şi să-şi împodobească biserica, oferind distincţii de vrednicie tuturor celor care au ajutat de-a lungul timpului la construcţia locaşului de cult. Printre cei evidenţiaţi s-au numărat Georgeta Grigore, care a primit distincţia „Crucea Moldavă pentru mireni“, presbitera Elena Magda Şoptică, primarul municipiului Dorohoi, Dorin Alexandrescu.
Locaşul de cult din Satu Nou îi are ca ocrotitori pe Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil şi a fost ridicat începând cu anul 2006, după ce cu un an înainte a fost pusă piatra de temelie. Lucrările de construcţie au fost realizate în special cu fondurile credincioşilor, precum şi cu sprijin de la autorităţile statului.